Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) již dříve avizoval, že pravděpodobnost příznivého počasí je přibližně 60 procent. Tyto předpoklady se ale nevyplnily a start musel být na poslední chvíli odložen. Další letová okna pro možný náhradní start k ISS se otevřou v sobotu a v neděli 30. a 31. května. 

Umělecká představa nejstarší známé diskové galaxie, která se zřejmě rozzářila už půldruhé miliardy let po Velkém třesku
Tajemství diskové galexie odhaleno. Je mnohem starší, než se myslelo

Start Muskovy rakety měl být přitom pro USA přelomovým okamžikem. Američtí astronauti totiž vzlétli do vesmíru v americké lodi a z americké půdy naposledy v roce 2011, kdy NASA ukončila program raketoplánů. Od té doby musela spoléhat na ruské rakety Sojuz a starty z kazašského Bajkonuru.

NASA Rusku za vynášení amerických astronautů do vesmíru na palubě ruských lodí zaplatila za minulých deset let 3,5 miliardy dolarů (asi 90 miliard korun). Historickým prvkem mise je však zejména to, že lidskou posádku by měl do vesmíru poprvé dopravit soukromý dopravce.

Společnost SpaceX se nadcházející týden pravděpodobně stane první soukromou společností, která vynese astronauty na oběžnou dráhu.
Stylové a elegantní. Společnost SpaceX představila nové obleky astronautů

„Je to jedinečný moment, kdy všichni opět mohou vidět Ameriku, která udělala něco ohromujícího,“ nechal se již dříve slyšet šéf NASA Jim Bridenstin. „Dokazujeme, že byznys model postavený na spolupráci veřejného a soukromého sektoru může fungovat.“