Letos zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla opakovat. Po otevření volebních místností úderem 14. hodiny panoval v Ostravě-Přívoze klid. V prvních minutách dorazili zejména senioři. Řada místních teprve zvažuje, zda k volbám vůbec půjde.

„Zatím ještě nejsem rozhodnutá, zda k volbám půjdu. Doma se poradíme, ale spíše si myslím, že se na to vykašlu,“ řekla Deníku žena procházející nedalekou Palackého ulicí. Po dotazu, zda něco ví o loňském údajném kupování hlasů, se jen pousmála a odpověděla: „Něco se tu povídalo, ale mě nikdo neoslovil.“

Za tři stovky

Vloni se měly hlasy kupovat za tři sta korun. „Je to obvod, kde se moc nevolí. Najednou začaly ve velkém chodit celé rodiny. Téměř nikdo neměl hlasovací lístek, brali si je až ve volební místnosti,“ uvedl tehdy člověk obeznámený s případem, podle kterého voliči zřejmě volební lístky zahodili již dříve s tím, že k volbám nepůjdou. Poté je ale něco přimělo ke změně názoru.

Volební výsledek v MS kraji těsně před sečteních všech hlasů.
VOLBY 2021: V MS kraji vyhrálo ANO, v Ostravě šetří podezření na kupčení

Podezření vyvolalo i jejich chování přímo ve volební místnosti, kde jim členové komise předali volební lístky. Po vhození jednoho z nich téměř nikdo nevyužil možnosti odhodit zbývají v určené krabici. „Jako by někomu chtěli venku ukázat, že do volební urny dali právě lístek se scházejí stranou či uskupením,“ dodal zdroj.

Na případ upozornili členové volební komise. Okolnosti začali prověřovat policisté. Během vyšetřování se však podezření na kupčení s hlasy nepotvrdilo.

K TÉMATU: Policisté a volby

Na pořádek během letošních voleb budou dohlížet moravskoslezští policisté a také strážníci v obcích. Objeví se v okolí volebních místností i tam, kde by mohlo dojít k problémům.

Volby, ilustrační foto.
Jdeme k volbám! V Ostravě budou klíčová i tato témata. Co rozhodne?

"Jednotlivé územní odbory organizují vlastní preventivní bezpečnostní opatření, mimo jiné na úseku ochrany veřejného pořádku. Cílem je vytvářet podmínky pro klidný a nerušený průběh blížících se voleb," uvedla Soňa Štětínská z moravskoslezské policie s tím, že v době konání voleb bude na veřejný pořádek dohlížet potřebný počet policistů. Hlídky budou mít svá stanoviště v okolí volebních místností a v místech, kde by mohlo dojít v souvislosti s volbami k narušování veřejného pořádku.

"Policisté jsou připraveni spolupracovat také s okrskovými volebními komisemi, a to při přijímání nezbytných opatření k odstranění negativních jevů, které by mohly narušit důstojný průběh voleb nebo sčítání a převoz volebních výsledků," dodala Štětínská. 

Komunální a senátní volby 2022.
ON-LINE: Zeman lituje prohry ČSSD. Ve Slaném ODS zahájila povolební vyjednávání