OSTRAVSKÉ KAVÁRNY

V Ostravě v poslední době vzniklo několik velmi dobrých a zajímavých kaváren. Nemáme ambici je profesionálně hodnotit. Jen vám nabízíme tipy, kde můžete strávit klidné a příjemné chvíle s partnerem či přáteli. Seriál najdete pravidelně každé úterý v příloze Deníku Ostrava plus.

Kavárnu Daniel najdete ji ve druhém patře secesního činžovního domu v Žerotínově ulici nedaleko centra města. Vznikla zhruba před třinácti lety z klasického bytu. Nyní ji tvoří tři místnosti (dvě jsou striktně nekuřácké) a zázemí s barovým pultem.

Důvodů, proč „k Danielovi" ráda chodím a proč se tam líbí i mým přátelům, je několik. Jedním z nich je, že to místo má prostě „ksicht". Je nonšalantní, osobité, své, jedinečné… Kdo si nepotrpí na moderní minimalistické interiéry, ale ocení pohodlí byť lehce vysezených křesel, gaučíků či bytelných starých židlí ze dřeva s úžasnou patinou, je tady správně.

U stolků stojících na „peršanech" se pod starými fotografiemi, vedle letitého rádia, piana, lampy s pergamenovým stínidlem či skleníku s dobovým nádobím cítíte stejně klidně a bezpečně jako v babiččině obýváku. „Pomohli jste nám vyřešit starost, kde sehnat nábytek, dekorace a všechny ostatní doplňky. Fotografie svatebčanů, veselých děvčat a šviháků lázeňských přinesli později hosté sami. Je tam i můj děda s babičkou," píše na webových stránkách majitel kavárny Daniel Skeřil.

close Kavárna Daniel. zoom_in

K dalším důvodům, proč s naprosto klidným svědomím návštěvu kavárny doporučím, patří zdejší rozsáhlý nápojový lístek. Jste-li po televizní osvětě mistra kuchaře Zdeňka Pohlreicha při návštěvách podniků ve střehu, otevře-li před vámi obsluha více než objemný jídelní lístek, v případě zdejšího lístku nápojového a částečně mlsacího to naprosto neplatí. Přicházíte v zimě? Je tady zimní nabídka (například horké ovocné džusy). Přicházíte v létě? Vyberte si z oddílu Exotické ledové nápoje či Pro parné letní měsíce. Přijeli jste autem? Hledejte v sekci Na zapití něco nealkoholického (najdete tam i míchané nápoje). Vyrazili jste městskou hromadnou? Počtěte si na stranách Osvěžení pro náročné nebo Co kdybychom trochu přitvrdili…

Honí vás mlsná? Přivítáte možná zdejší trojkombinaci Triga (káva, medovník, džus) nebo duo Domácí štěstí (káva, jablečný koláč). U těch si pak můžete dále vybrat buď si dáte klasické preso s mlékem, anebo domácky objemný hrnek café au lait korunovaný hustou mléčnou pěnou s vrstvičkou skořicového cukru. (Pokud je pěna dost horká, cukr na ní vytvoří krustu. Bez mučení přiznávám, že ji proti všem pravidlům bontonu nejdříve vyjídám lžičkou, a teprve pak se pustím do kávy.) Pokud jste náročnější mlsalové, váš ráj se může otevřít na stránce nazvané Speciální čokoládový lístek. Nejedna větší společnost si objedná čokoládové fondue rozpuštěnou čokoládu, v níž si každý sám namáčí kousky čerstvého ovoce.

U Daniela oceňuji taky úroveň servírování a vždy profesionální a milou obsluhu. Drinky s alkoholem i bez dostanete v elegantním hladkém skle, které však kromě obsahu dekorují řezy čerstvého ovoce (naprosto samozřejmě vám pak na stůl postaví mističku, do níž můžete odložit stopky či jiné jeho nepoživatelné části). Prostě pastva pro smysly. À propos ještě něco dělá dobrou kavárnu dobrou kavárnou: mají tady denní tisk.

Kavárna Daniel má otevřeno denně, v týdnu od 11 do 23 hodin, v sobotu a v neděli od 15 hodin. A na závěr doporučení: pokud se k Danielovi budete chtít vydat v pátek nebo o víkendu s větší společností, raději si stůl předem rezervujte.