Premiérově se na start B7, v pátek 30. srpna večer (22:00) na atletickém stadionu v Třinci, postaví závodníci v kategorii jednotlivců, kteří budou bojovat o titul Mistra České republiky v UltraSkyMarathonu.

Organizátoři pro více než 400 registrovaných solitérů přichystali trať v délce 101,5 kilometrů a na její zdolání budou mít pouhých 23 hodin. „Je to z důvodu bezpečnosti. Nechceme, aby se jednotlivci pohybovali druhou noc na trati sami a v terénu bez dozoru,“ vysvětluje horolezec a hlavní organizátor Libor Uher.

O patnáct minut později (22:15), vstříc beskydským vrcholům, vyrazí z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm dvojčlenné týmy (1320 párů). Na 92,5 kilometrů dlouhou trasu mají časový limit 29 hodin. Poslední závodníci tak projdou cílovým prostorem na frenštátském náměstí Míru v neděli 1. září ve 3:15 hodin.

Tragický požár hasily tři jednotky hasičů.
Při požáru chatky pod Bílou horou našli hasiči tělo

Pořadatelé B7 museli tento rok upravit podobu trasy, aby vyšli vstříc CHKO Beskydy. V itineráři proto chybí vrchol Travný. „Věříme, že do trasy budeme v budoucnu zasahovat už jen minimálně a letošní model se nám podaří prosadit dlouhodobě,“ přeje si Libor Uher.

Ten společně se svým týmem výrazně posunul závod B7 ekologickým směrem – poprvé nebudou mít účastníci k dispozici jednorázové plastové kelímky ani igelitové startovní tašky. „Byla to obrovská ekologická zátěž, proto jsme kelímky zrušili. Každý účastník dostane před startem bonusový dárek, skládací silikonový kelímek, který by ho měl doprovázet po celou dobu závodu,“ říká hlavní organizátor. Každoročně závodníci spotřebovali 25 až 30 tisíc kelímků. „Ze stejného důvodu jsme odbourali také předzávodní plastové igelitky. Naši generální partneři, společnosti Renault a Kilpi, podpořili výrobu textilních bagů,“ poodhalil další eco-friendly novinku pořadatel Tomáš Pastrňák.

Ti nejrychlejší závodníci zvládnou náročný závod absolvovat přibližně za 11 hodin. Absolutního vítěze jubilejního ročníku budou fanoušci i pořadatelé vyhlížet v sobotu na frenštátském náměstí kolem 9:00 hodiny.

Následky krátké smrště na Rudné ulici v Ostravě 26. srpna 2019.
OBRAZEM: Bouřky opět udeřily. Podívejte se na spoušť, kterou zanechaly v Ostravě