Sedmadvacetiletý Pavel začal na stožár v městské části Životice šplhat před 22. hodinou. Těsně předtím telefonoval na dispečink městské policie, kde svůj záměr oznámil. Když přijeli strážníci na místo, byl už muž v polovině stožáru.

O události byli informováni také hasiči, policisté, záchranná služba a energetici. Ti dálkově odpojili celou větev 110 kV vedoucí z rozvodny v Albrechticích do rozvodny v Lískovci u Dolu Staříč.

Do příjezdu policejní vyjednávačky udržovali s mužem kontakt strážníci. "Přesto, že strážníci nejsou nijak speciálně školení pro vyjednávání a řešení podobných situací, v tomto případě se toho zhostili velmi dobře. Zvláště pak strážník, který s mužem dokázal udržovat téměř hodinu neustálý kontakt," řekl šéf havířovských strážníků Bohuslav Muras.

V průběhu hovoru zjistili jeho jméno, věk a také to, že za měsíc a půl by se měl stát otcem. I přesto však muž stále stoupal k vrcholu stožáru. Vylezl na spodní příčník a došel až na jeho samotný okraj.

„Já vím moc dobře, co dělám a co mi tady hrozí. Já jsem to vedení tady zapojoval," opakoval v rozhovoru se strážníkem. Tomu se podařilo s mužem dojednat, že na místo přijede jeho matka. „Když jí zavoláte a ona přijede, tak já slezu. Dole budu za dvě minuty. Když nepřijede, tak skočím," volal z výšky.

V kontaktu s mužem pokračovala vyjednávačka. I ona musela několikrát překonat situace, kdy muž odmítal komunikovat. „O tom se s tebou nebudu bavit. Čekej tiše. Vy na mě hrajete politiku. Nebudu se s vámi bavit," říkal chvílemi.

Nakonec se muže podařilo přesvědčit, aby slezl, přestože matka na místo nepřijela. „Já teda slezu, ale neodvezete mě na záchytku. Slibte mi to," žádal ve finále a sliboval, že celý zásah zaplatí: „Pošlete mi složenku a já to zaplatím."

Záchranka ho převezla do nemocnice, kde se podrobil psychiatrickému vyšetření a také dechové zkoušce. Ta prokázala 2,3 promile alkoholu. Po vystřízlivění si s ním budou chtít policisté ještě popovídat.

Čtěte také:
Nešťastníka popálila elektřina a ještě si natloukl
Mladou ženu na stožáru popálil proud
VIDEO: V Karviné zachránili nešťastníka před skokem ze stožáru
Na stožáru zbyl po zasaženém zloději klíč