Podle zjištění Deníku může být podvedených lidí mnohem víc. O případu Deník poprvé informoval minulý měsíc. Důvěřivý muž z Vysočiny přišel o 130 tisíc korun poté, co uvěřil slibům „léčitele s rentgenovýma očima", že na dálku uzdraví jeho družku, která trpí rakovinou plic. Od letošního ledna do června poslal Karmen Lucenkové do Jablunkova desítky tisíc korun. Část měla být na údajné léčení a zbytek peněz si léčitelova žena vypůjčila na různé služby. Údajně neměli peníze na zaplacení doplatku za elektřinu, popraskaných trubek od mrazu až po opravu auta a kredit do telefonu.

Beznaděj

„Stále jsem doufal, že partnerku vyléčí, ale dneska už tomu nevěřím," řekl podvedený muž Deníku. Po dlouhém zvažování se nakonec rozhodl jít na policii a podat trestní oznámení.

„Oznámení pro podvod jsme přijali 4. července. Případ je příliš čerstvý a teprve se jím budou kriminalisté zabývat. Budou prověřovat, zda došlo ke spáchání trestného činu," sdělila havlíčkobrodská policejní mluvčí Jana Mazourová.

Muž byl tak zoufalý, že byl ochotný udělat cokoli, aby se jeho družka uzdravila. Toho podle něj léčitel i jeho žena zneužili. Peníze, které si od něj vypůjčili ani po mnoha urgencích nevrátili. „Slibovali, že do Chotěboře přijedou na přímé léčebné seance, ale nikdy nedorazili. Stále se jen vymlouvali a chtěli další peníze," podotkl jednapadesátiletý muž.

Dopis Deníku

Karmen Lucenková poslala Deníku po zveřejnění prvního článku rozhořčenou reakci, v níž vyhrožuje mezinárodním soudem, protože jsou to podle ní ze strany muže z Chotěboře jen samé lži. „Manžel léčil paní den co den. Když už byla skoro vyléčená, tak jsme chtěli zaplatit, ale pán nám začal tykat a psal vulgární sms zprávy. Choval se paranoidně a říkal, že má doma peklo, protože mistr Luka není mistr Luka," napsala Lucenková. O vypůjčených penězích, které by měli vrátit, se ale nezmínila. Svěřila se, že nyní žije se svým manželem v Havířově a redakce je nemá kontaktovat, protože by se tím situace jen zhoršila. Muž z Chotěboře peníze posílal na poštovní schránku do Jablunkova a může to dokázat. Reportér Deníku se pokusil léčitele najít na jejich adrese v Jablunkově, ale tam bydlí pouze příbuzní. Ve skutečnosti manželé pobyt mění. Nyní údajně bydlí někde v okolí Jablunkova. Dříve pobývali i v Praze.

Více podvedených

Jak Deník zjistil podvedených lidí může být mnohem víc. Redakci tento týden napsal muž jménem Luboš, který se chce připojit k trestnímu oznámení, protože má podobnou zkušenost. Podle něj muž z Chotěboře mluví naprostou pravdu, protože jeho případ byl podobný a chce se bránit. „Nejprve chtěli peníze na osobní léčbu, jenže nikdo nepřijel. Potom chtěli nutnou půjčku na uskutečnění léčby a zase nic. Mám od Lucenkové notářsky ověřený úpis na půjčku, ke které se nehlásí a arogantně odmítá jakýkoli kontakt," napsal Deníku Luboš.