V žumpě bylo asi půl metru močůvky, hloubka žumpy byla téměř tři metry. Podle svědků na místě byly postiženými děda s vnukem. Pravděpodobně žumpu čistili a podle zatím neupřesněných okolností do ní spadli.

Po příjezdu hasičů na místo zde již zasahovaly jednotky ZZS Třinec – Sosna a LZS Ostrava. Jedna osoba již byla zafixována lanem za ruku záchranářem LZS, který za pomoci žebříku do žumpy vlezl. „Hasiči osobu vytáhli v bezvědomí ven a předali ji do péče posádce ZZS. Druhou osobu zajistil v žumpě příslušník HZS a pomocí hasičského opasku a záchranného lana hasiči osobu v bezvědomí vytáhli a předali do péče ZZS," řekl mluvčí HZS MSK Petr Faster.

"Záchranáři našli oba uvnitř septiku, v hloubce asi tří metrů. Za postiženými se vydal záchranář z první posádky ZZS, která dorazila na místo události. Postižení byli za asistence hasičů vytaženi ven z jímky, kde jim bylo možno poskytnout adekvátní odbornou péči. Mladší z mužů byl v bezvědomí a jeho život byl bezprostředně ohrožen. Zasahující lékař musel provést zajištění jeho dýchacích cest a připojit pacienta k umělé plicní ventilaci. Záchranáři zahájili nitrožilní podávání potřebných farmak a muž byl vrtulníkem transportován do ostravské Fakultní nemocnice, kde jej posádka předala na oddělení urgentního příjmu. Starší muž jevil známky poruchy vědomí, jeho stav se však po vyproštění postupně zlepšil. Byl ošetřen v rámci přednemocniční neodkladné péče a pozemní posádka jej následně přepravila na interní JIP nemocnice Třinec-Sosna," doplnil informace mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.