Vedení radnice se po dohodě s republikovou policií rozhodlo k preventivní akci. Strážníci ve služebních vozidlech projíždějí ulice města a z magafonů hlásají výzvy, aby lidé v žádném případě nepili rozlévaný alkohol, případně jiný alkohol opatřený z neověřených zdrojů. V každé ulici by taková výzva měla v pátek zaznít dvakrát.

"Svou pozornost samozřejmě více zaměříme tam, kde se dá očekávat, že lidé nemají rozhlas, nesledují televizní přijímače nebo nepoužívají počítače. První výjezd strážníků je naplánován na poledne, další výzva přes megafony zazní v pozdějších odpoledních hodinách," uvedl šéf havířovských strážníků Bohuslav Muras.

Situaci v případě otravy několika obyvatel havířovského Šumbarku metylalkoholem považuje vedení města Havířova za velmi závažné a alarmující. "Věřím, že policisté ve spolupráci se všemi orgány, které mohou pomoci vzniklou situaci objasnit, tento případ co nejrychleji vyřeší. Podle jejich potřeby budeme samozřejmě na vyřešení případu spolupracovat," řekl primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk.

Zavřeno je pět prodejen

V Havířově je několik desítek stánků a prodejen, kde se čepovaný alkohol prodává. Město ale jejich činnost neponechává náhodě. Například ve spolupráci s Celní správou proběhlo v Havířově za posledního půl roku 28 kontrol stánků a prodejen s rozlévaným alkoholem, v několika případech celníci alkohol zabavili a zkoumali jeho původ. V této chvíli je pět takových míst v Havířově uzavřeno, existuje podezření, že z nich mohl pocházet alkohol, který otrávil šestici lidí ze Šumbarku a Podlesí, z nichž dva zemřeli a další jsou ve velmi kritickém stavu.

Čepovaný tvrdý alkohol na slavnostech nebude

O nadcházejícím víkendu jsou ve městě na programu Havířovské slavnosti, které kvůli kulturnímu programu každoročně navštěvují tisíce lidí nejen z Havířova, ale také blízkého a vzdálenějšího okolí. "I když na slavnostech platí zákaz prodeje čepovaného "tvrdého" akoholu, upozorňujeme návštěvníky slavností, aby si nekupovali a nepožívali v žádném případě alkohol pocházející z neznámých zdrojů," dodal primátor Osmanczyk.