Poté, co Poláci na jaře oznámili, že nestihnou v původním termínu zprovoznit dálniční úsek na své straně kvůli špatně postavenému mostu u obce Mszana, je to nečekaný obrat. Původně se totiž počítalo s tím, že celý zhruba třicetikilometrový úsek do Świerklan, odkud už je dálnice směrem na Gliwice v provozu, bude zprovozněn až příští rok v srpnu. Podle starosty Bohumína Petra Víchy už je stanovený i termín zprovoznění. Podle mých informací by mělo slavnostní otevření proběhnout 30. listopadu a o den později už by po dálnici měla jezdit auta," prozradil Petr Vícha.

Mluvčí ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová k tomu řekla: „Polská strana připravila na svém úseku variantu objízdné trasy nedokončeného mostu, ovšem pouze pro osobní vozidla."

I tak je to pro řidiče bezesporu dobrá zpráva. „Dálnice je hotová jak na české tak polské straně už několik měsíců vyjma toho dálničního mostu. Každopádně je dobře, že se podařilo vymyslet objízdnou trasu a aspoň řidiči osobních aut už budou moci dálnici využívat," dodal Vícha.

Pro řidiče kamionů se nic nemění. Ti si na pohodlnou cestu po nové dálnici budou muset minimálně ještě do poloviny příštího roku počkat.

Jak Deník na přelomu září a října informoval v reportáži přímo ze stavby dálničního mostu u městečka Mszana, je situace na tamních silnicích neutěšená.

V pracovních dnech se od české hranice až k dálnici u Świerklan jezdí pomalu, v dlouhých kolonách a cesta trvá 35 40 minut.

Odtud se po krásné autostrádě dostanete na křížení dálnic A1 (od českých hranic směr Lódź a Varšava) a A4 (od Krakova směrem na Vratislav a Berlín) za slabých 20 minut.