Prašnost se zvýšila vlivem teplotní inverze, která znemožnila proudění vzduchu. V bezvětří se množství prachu zvýšilo několikanásobně nad stanovený limit. Ten činí v průměru za 24 hodin 50 mikrogramů v metru krychlovém vzduchu. Tato průměrná hodnota naměřená ve Věřňovicích ráno však dosahovala 170 mikrogramů. Okamžité výsledky měření však činily i přes 400 mikrogramů s tím, že nejvyšší byly ve 2 hodiny ráno. Od té doby se prašnost mírně snižuje.

Věřňovice patří mezi nejvíce zaprášené obce. Hlavní příčinou je neekologické chování místních obyvatel, kteří přesto, že mají do svých domů zaveden plyn, spalují ve svých domácích kotlích uhlí. Prach k nim proudí v nízké inverzní výšce ze sousedního Polska území, kde jeho hodnoty dosahují ještě vyšších hodnot než na českém území. Výjimkou nejsou ani extrémní hodnoty překračující 1600 mikrogramů!

V regionu nyní platí upozornění na smogovou situaci. Citlivějším lidem se doporučuje omezit pobyt venku a větrání vnitřních prostor. Meteorologové předpokládali zlepšení rozptylových podmínek v odpoledních hodinách, což se také stalo. V noci na pátek a ráno se však opět prašnost zvýšila. Ve Věřňovicích se hodnoty opět nad 400 mikrogramů.