A zvýšení o sedm procent ovlivní chod všech zařízení. Například havířovská nemocnice se konečně v posledních letech dostala k vyrovnanému hospodaření. S tím je ovšem nyní konec.

„Do horní sazby DPH spadá kromě obvazového materiálu a dospělých plen takřka vše. Předběžně jsme si to spočítali a jedná se o navýšení nákladů ve výši čtyř milionů korun. My jsme v posledních letech udělali mnoho opatření, abychom dokázali vyrovnaně hospodařit a přitom zajišťovali kvalitní péči všem pacientům. Také jsme se snažili rozvíjet a modernizovat. Nyní nevidíme moc prostoru, kde ještě šetřit," uvedl ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc.

I krajská nemocnice v Karviné-Ráji bude mít v letošním roce problémy s vyrovnaným rozpočtem. „Snažíme se eliminovat úsporu nákladů na materiálu, u kterého došlo k nárůstu cen, a rovněž se snažíme s našimi dodavateli dohodnout, aby část zvýšeného DPH promítli do svých nákladů," uvedla mluvčí nemocnice Radmila Fleischerová.

Nápomocen jim zřejmě nebude schopen být ani krajský úřad, protože jeho rozpočet už tak počítá se ztrátou zhruba 230 milionů korun oproti minulému roku.

„Samozřejmě celou situaci analyzujeme a propočítáváme. Nemáme z toho radost, protože ty ztráty budou značné a nejedná se jen o zdravotnický materiál a DPH. Dále se budeme muset vypořádat s úhradovou vyhláškou, díky které budou mít naše nemocnice značnou ztrátu. Jedná se o desítky milionů korun, které budou v systému chybět, a náš rozpočet je už tak napjatý. Nicméně si dobře uvědomujeme, že dostupná a kvalitní zdravotní péče je na prvním místě. Budeme muset najít nějaké řešení, ale nebude to jednoduché," uvedl náměstek hejtmana Jiří Martinek.

To ale není vše. Další problém je vrácení peněz pojišťovnám. Všechny nemocnice dostávají na počátku roku určité finanční prostředky na krytí výloh za své pojištěnce. Stalo se však, že během roku od VZP přešlo mnoho klientů k jiným pojišťovnám a limit nebyl vyčerpán. „Právě za to budeme muset v letošním vracet VZP 20 milionů korun. To ale není ten problém. Problém je v tom, že v loňském roce úhradová vyhláška neřešila přesun pojištěnců do jiných pojišťoven. Proto my nemáme jistotu, že nám tu péči, navýšenou u jiných pojišťoven, někdo uhradí," objasnil Jan Ferenc.

Nemocnicím vzrostou také náklady za energii a jiné komodity, které poženou dluhy do závratných částek.

Bára Kelnerová

Čtěte také: Havířovská nemocnice stále nemá sjednané smlouvy s pojišťovnami