Právě tento specializovaný komplex pro práci s dětskými svědky a oběťmi trestné činnosti byl v úterý otevřen také v Havířově, a to v Dětském centru Čtyřlístek v Prostřední Suché. 

Pokoj zařízený v domácím stylu, ve kterém nechybí spousta barev a hraček, se bude využívat zejména pro výslechy dětí, které se staly svědky nebo oběťmi trestné činnosti.

„Výslech je veden speciální technikou, která odpovídá jejich věku, a zároveň je vše zaznamenáváno, tak aby si dítě nemuselo znovu připomínat nepříjemné zážitky v rámci dalšího řízení," uvádí k novému komplexu vedoucí Územního odboru policie Karviná Miloš Pollak.

Dítě vše bere pouze jako povídání s policistou v civilu, při kterém sedí v příjemném prostředí, obklopené hračkami a obrázky. Místnost má dětem připomínat dětský pokojíček, a když se cítí nepříjemně, můžou se přitulit k plyšové hračce.

„Pro nezletilé oběti trestných činů je takové povídání méně traumatizující. Jenom si hrají, a přitom je zpovídá policista. Všechno se nahrává a následně přepisuje. Tyto materiály jsou brány jako důkaz, a tím pádem dítě už nemusí jít k soudu, který by pro něj mohl být stresující," popisuje průběh kriminalistka Kamila Tomanová, která vysvětluje i další výhodu. „Je to taky vhodnější v případech pohlavního zneužívání, znásilnění a týrání. Nahrávají se přesné pocity dítěte, které bychom normálně nemohli při klasickém výslechu zaznamenat."

Malá oběť trestného činu také nemusí přesně slovy popisovat nepříjemnou událost, která se jí přihodila. K tomu slouží didaktické pomůcky, panenky Jája a Pája, které dětem pomáhají překonat stud. Pomocí těchto panenek mohou předvést situaci, kterou prožily.

Celý proces je zaznamenáván technikem, který vše nahrává a zároveň také přenáší do přísedící místnosti, kde je přítomen soudce, státní zástupce, sociální pracovník a další policisté. Tito lidé mohou s vyslýchajícím policistou komunikovat a popřípadě klást doplňující otázky.

Dosud využívali policisté nejbližší specializovanou výslechovou místnost v Ostravě, ta ale pro ně byla kvůli své vzdálenosti nevýhodná jak z organizačních, tak i z ekonomických důvodů.

Specializovaný komplex pro práci s dětskými svědky a oběťmi trestné činnosti byl vybudován ve spolupráci s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje, Policií České republiky a Statutárním městem Havířov, jehož zástupci se také účastnili slavnostního otevření.

„Na jedné straně jsem rád, že jsme mohli přispět k realizaci tohoto projektu tím, že jsme ho částečně financovali. Na druhé straně jsem smutný z toho, že se takové místnosti vůbec musí otevírat," dodal Primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk, který dále popřál novému komplexu co nejméně dětských klientů.

Toto zařízení bude také přínosem pro práci dětského centra Čtyřlístek. „Výslechovou místnost budeme využívat pro pomoc ohroženým rodinám. Rodiče si tady mohou se svými dětmi hrát a povídat. Následně jim psycholog na nahrávce zpětně ukáže a poradí, v čem dělají chyby," řekl na závěr k využití střediska Petr Fabián, ředitel dětského centra.