„Pochůzkovým prodejem se rozumí nabídka a prodej zboží nebo poskytování služeb formou pochůzky na veřejně přístupných místech, u kterých není umístěno prodejní zařízení na veřejném prostranství a prodej se uskutečňuje například z drženého prodejního zařízení, tašky nebo ruky," vysvětluje Eva Widnicová, z českotěšínského městského úřadu.

Dodává, že pochůzkovým prodejem se nemyslí akce spojené s výtěžkem na charitativní činnost.

Pochůzkový prodej je zakázán v centru města ohraničeném ulicemi Nádražní, Střelniční, nábřeží Míru a Hlavní třída a dále na parkovištích u obchodních center Lidl, Tesco, Billa a Kaufland. „Důvodem zákazu pochůzkového prodeje je skutečnost, že prodejci nepostupují vždy korektně, neposkytují správné informace a svým chováním obtěžují občany. S tímto prodejem bývá obvykle spojeno jednání pohybující se na hraně zákona, dokonce i trestní jednání," dodala Widnicová.

Dodržování zákazu pochůzkového prodeje hlídá městská policie. „Za porušení tohoto nařízení můžeme uložit blokovou pokutu do tisíce korun, ve správním řízení hrozí pokuta do výše 30 tisíc korun," informoval zástupce ředitele Městské policie Český Těšín Michal Wawrzyk.