Dožínky už popáté uspořádala obec ve spolupráci se zemědělskou firmou Netis. Ředitel společnosti Robert Cieślar shrnul průběh letošní sezony, kterou opět poznamenalo počasí.

„Ta práce není lehká, ale má svůj význam," pravil Robert Cieślar s tím, že firma zaměstnává zhruba 120 lidí, což v podmínkách, v jakých funguje Evropská unie, není jednoduché.

„Když jsme před devíti lety vstupovali do unie, všichni říkali, jak se budeme mít dobře. Směřování unie je ale takové, že oni nechtějí, abychom něco produkovali, ale abychom to tu utlumovali. Tím, že budete kupovat české potraviny, pomůžete českým lidem, kteří budou mít zajištěnou práci," prohlásil Robert Cieślar, jenž starostce Návsí Lence Husarové podle tradice předal na pódiu první letošní chléb. Ten pak návštěvníci ochutnávali. Šéf zemědělské firmy lidem nabízel i oblíbenou „miodulu".

„Je ostrá, dobrá," poznamenala dvaačtyřicetiletá Věra Pyszková. „Přišla jsem na dožínky pěšky, protože je to tradice. Se souborem Melodia tady vystupuje jednadvacetiletá dcera, takže jsem ji přišla podpořit," řekla Deníku Věra Pyszková, která žije na pomezí Jablunkova a Návsí.

„Chodím na akce tam i tam. Na dožínkách je příjemné posezení, atmosféra, chleba mají vynikající a co je ještě super, jsou ty jejich domácí sýry," dodala žena, které se zamlouvalo i počasí. „Nádhera. Neprší a slunce nepraží, co může být lepšího. Takhle to vydrží až do večera, stoprocentně," smála se při pohledu na oblohu.

V Návsí se představil například soubor Mionší z Dolní Lomné. „Rádi tady vystupujeme každým rokem. Je tu perfektní organizace, dobré jídlo, jde spíše o takovou sousedskou akci se supr atmosférou," pravil vedoucí souboru, který letos slaví čtyřicet let existence. Na své si přišli také milovníci tvrdší muziky, a to při koncertech kapel Legendy se vrací a Bidon.