„Letos jsme otevřeli dvě první třídy a v obou učíme děti psát novým typem písma," uvedl ředitel 11. základní školy Jiřího z Poděbrad ve Frýdku-Místku Jiří Adámek. Podle něj se klasická forma psaní vytrácí. „Děti jsou ovlivněny informačními technologiemi a běžně píšou tiskacím. Je to něco nového, ale zvládáme to," zhodnotil Jiří Adámek.

Písmo Comenia Script, jehož autorkou je česká výtvarnice Radana Lencová, odráží trend ve světě. V západní Evropě je běžné, že se děti učí psát tiskacím písmem. Písmo vychází ze zásady, že písmena ve slově se nespojují, ale přiřazují. Tím se zvyšuje čitelnost písma. „Některým dětem může vyhovovat, jiným ne. Písmo je jednodušší než klasické, pro děti s dyslexií či dysgrafií je vhodnější," konstatovala ředitelka pedagogicko-psychologické poradny ve Frýdku-Místku Miroslava Šigutová.

Nové písmo se od září roku 2010 ověřovalo v třiatřiceti vybraných základních školách po celé republice. Součástí pilotního projektu byla i frýdecko-místecká 1. základní škola Petra Bezruče. „Z počátku se všichni báli, že budou děti psát pomaleji a mít s tím problémy. Ale i děti s poruchou učení nyní lépe čtou i píšou. Rodiče i žáci jsou spokojení," popsala zástupkyně ředitele Antonie Landová.

Právě souhlas rodičů s výukou tohoto psaní je podmínkou pro školy, které se ho rozhodnou zařadit do výuky. „Zájem stoupá, rodiče si vesměs přejí, aby se jejich děti naučily nové písmo. Otevíráme čtyři třídy a Comenia Script se vyučuje v jedné z nich, od příštího roku zvažujeme rozšíření na další jednu či dvě třídy," dodala Antonie Landová.

Řada škol však nadále zůstane jen u klasického písma. „Zavedení nového písma do výuky zatím neplánujeme. Je to finančně náročná záležitost, nejsme metodicky vybavení. Rodiče navíc na nás v tomto směru neapelovali," řekl ředitel Jubilejní Masarykovy základní školy v Třinci Ivo Klen.

LUKÁŠ MORYS