Organizace Greenpeace je známá svými radikálními postoji vůči velkým těžebním společnostem. Tentokrát se zaměřila na jediného producenta černého uhlí v České republice OKD, kterému patří mimo jiné také Důl Frenštát v Beskydech.

Tam se také vypravilo dvanáct členů české odnože Greenpeace, již pronikli na těžní věže a rozvinuli zde své transparenty s nápisy „Nechceme být uhelný skanzen" a „Zachraňme Arktidu! Neničme Beskydy!". „Je to v rámci Arctic Tour, i když vypadá spojení Arktidy a Beskyd bizarně. Nicméně my v rámci této globální kampaně upozorňujeme na to, jak se chováme v Česku nezodpovědně, a upozorňujeme na to právě tady, kde hrozí těžba černého uhlí, které nepotřebujeme, a ničení nádherné beskydské krajiny," podotkl na místě Michal Komárek, programový ředitel Greenpeace.

Ploty nebyly zábranou

Je celkem zřejmé, že se společnosti OKD počínání aktivistů nelíbilo ani za mák a okamžitě je nahlásila Policii ČR. „Na podzim jsme vyvolali jednání s obyvateli, obcemi a státem o budoucnosti areálu Dolu Frenštát. Ale nebudeme vyjednávat s někým, kdo v pondělí dopoledne nemá na práci nic jiného než ničit ploty a potom lézt po cizím majetku," podotkl k situaci mluvčí OKD Vladislav Sobol. Proti tomu se ale ohradil Michal Komárek, který ujistil, že k žádnému ničení cizího majetku nedošlo. „My jsme žádné ploty nestříhali. Dostali jsme se přes plot, aniž bychom ho poškodili," kontroval Komárek. Policejní mluvčí Petr Gřes však v souvislosti s tím upozornil, že i tak se aktivisté dopustili přestupku na úseku ochrany a využití nerostného bohatství, když vnikli do areálu, a budou tak zřejmě muset čelit následkům svého jednání.

Lední medvěd zmizel

Během pondělního dopoledne se však stalo i něco jiného. Greenpeace totiž přijelo s kostýmem ledního medvěda, který je maskotem již zmiňované Arctic Tour 2012, s níž organizace projela v posledních dvou týdnech celou zemi a šířila osvětu o dopadech spalování černého uhlí nejen na danou lokalitu, ale i na Arktidu. „Medvěda nám buďto příslušník ochranky, nebo místní zaměstnanec ukradli, i když oni si možná myslí, že ho jen zabavili. Od té doby o tom nejsou ochotni komunikovat. My tu krádež máme zdokumentovanou, nicméně ani policie, ani zaměstnanci nám ho nejsou ochotni vydat. No, nepřestaneme je s tím obtěžovat, dokud ho nedostaneme zpátky," zdůraznil Michal Komárek. Naštěstí se medvěd nakonec „našel".

Původní plán Greenpeace byl ten, že šest aktivistů zůstane na každé věži až do dnešního poledne, kdy se pak v poklidu rozejdou. Po dlouhých jednáních u této varianty také zůstalo. „Aktivisté zůstanou na věžích tak, jak měli v plánu. Nechceme podnikat tvrdé kroky, abychom je dostali dolů. Oni slezou dolů sami, a tam už stejně budou čekat policisté," poznamenal novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

A co na celou situaci říká například občanské sdružení Naše Beskydy, které se aktivně účastní jednání s těžební společností OKD? „Řekl bych, že tímto se stávají těžební věže ve Frenštátě mezinárodním problémem, když se o ně začalo zajímat i Greenpeace. Je nám to sympatické, protože se o problém začal zajímat i někdo jiný než lidé z této lokality," zamyslel se předseda sdružení Stanislav Uruba.

Frenštátské těžní věže obsadili 28. května 2012 členové Greenpace.