V této botanické zahradě roste kolem sedmi tisíc druhů rostlin, dřevin či bylin z různých států světa, tamní sbírka rododendronů je dokonce největší v České republice. Arboretum, oficiálně založené v roce 1958 na místě jednoho z dendrologicky nejcennějších parkových objektů ve Slezsku, nabízí útočiště milovníkům přírody, ale i prostředí klidných procházek.

Opilé cyklistky na Hlučínsku nezvládly jízdu na kole. Jedna skončila v nemocnici. Ilustrační foto.
Opilé cyklistky na Hlučínsku nezvládly jízdu na kole. Jedna skončila v nemocnici

Zahrada byla podle rozhodnutí vlády uzavřena 12. října 2020. A znovu se zpřístupnila přesně po šesti měsících, protože k obnovení provozu došlo 12. dubna letošního roku. O návštěvníky nemělo arboretum od té doby žádnou nouzi, byť dubnové aprílové počasí přinášelo i chladné a sněhové dny.

Arboretum Nový Dvůr.Arboretum Nový Dvůr.Zdroj: Deník/Veronika Bernardová

„Návštěvnost lze považovat za standardní. Velmi záleží na počasí, pokud je příznivé, pohybujeme se řádově ve stovkách návštěvníků za víkend. Tento trend bude samozřejmě s postupným oteplováním stoupat. Nicméně můžeme konstatovat, že návštěvníci si k nám najdou cestu i v opačném případě, neboť po otevření je neodradil mráz ani sníh,“ říká mluvčí Slezského zemského muzea, pod které novodvorské arboretum spadá, David Váhala.

Příroda je letos opožděna

Oproti normálu je tento vegetační rok nejen v botanické zahradě trochu opožděn. Nicméně pokud sem v těchto dnech zamíříte, spatříte kvést už většinu jarních rostlin a do květu se rovněž dostávají i první dřeviny.

Odpal nevybuchlé letecké pumy z období druhé světové války. Nález si vyžádal uzavření a evakuaci obce Sosnová, 1. května 2021.
VIDEO: Výbuch v Jeseníkách. Pyrotechnici u Sosnové odpálili čtvrttunovou pumu

„Nástup návštěvníky nejpopulárnějších rododendronů do květu očekáváme v následujících týdnech,“ upřesňuje David Váhala.

Chodník pro bosé nohy

Arboretum je každým rokem vylepšováno a snaží se být pro příchozí ještě více atraktivní. Stále vznikají nové prvky pro děti i pro dospělé. Letos to bude například chodník pro bosé nohy.

Červenohorské sedlo, 1. května 2021
Prvomájové víkendové radovánky? V Jeseníkách na sněhu. Na sedle je ho stále dost

„Bude dokončen a zpřístupněn ještě během jara. Nachází se v centrální části parku vedle odpočinkové chatky. I tento rok máme nachystanou celou řadu projektů, které ale budeme odtajňovat postupně,“ prozrazuje mluvčí muzea.

Výstava motýlů je s otazníkem

Velký ohlas si v arboretu získala již tradiční výstava Kouzlo živých motýlů, která se koná vždy v červnu. V pěstebních sklenících se to v tu dobu jen hemží tropickými motýly.

Letos ale o jejím uskutečnění ještě rozhodnuto nebylo, také proto, že vstup do vnitřních expozic arboreta, tedy i do skleníků, zatím nebyl hygieniky dovolen.

Citronový sirup s kopřivou.
VIDEO: Je libo jarní detox? Vyzkoušejte kopřivu. Je zdraví prospěšná a chutná

„Vzhledem k tomu, že epidemiologická situace je značně nejistá a de facto nelze nic plánovat, tak konání této návštěvnicky oblíbené akce nemůžeme zatím potvrdit. Pokud to situace dovolí, chtěli bychom určitě uspořádat alespoň další tradiční akce jako Indiánské léto, Slezskou muzejní noc nebo Vyřež/š si svou dýni,“ říká David Váhala.

Ještě dodejme, že i v arboretu mají mít návštěvníci podle platných nařízení nasazen respirátor. Skleníková expozice tropických a subtropických rostlin a vnitřní výstavní prostory zatím zůstávají uzavřeny. Arboretum je otevřeno denně od 8 do 18 hodin.