Torzo venuše z doby okolo 4200 let před naším letopočtem nedávno objevili archeologové z opavského pracoviště Archeologického ústavu Akademie věd České republiky.

Výzkum v místě severního obchvatu sice ukončili už v listopadu loňského roku, ale velký objev na sebe nechal čekat až do konce ledna.

„Při čištění úlomků keramiky začátkem minulého týdne jsme objevili tři úlomky, ve kterých jsme pak po slepení identifikovali torzo idolu neboli kultovního předmětu. Je jím venuše, která se řadí k lengyelské skupině,“ prozradila vedoucí archeologického výzkumu Kateřina Papáková z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Časově se dá nález zařadit na počátek eneolitu. „Jde o předmět, který má spojitost s kultem matky, podobně jako jiné venuše,“ doplnila archeoložka.

Ilustrační foto
Masopust ovládne průvod i zabijačka

Soška se nacházela poblíž jízdárny v Kateřinkách. Torza takových sošek jsou na Opavsku známa z Velkých Hoštic, kde byly objeveny v 80. letech minulého století a byly podobné plastikám z kultury s moravskou malovanou keramikou.

„Žádné z nich se však této venuši nepodobají,“ dodala Kateřina Papáková.

Podle jejích slov se v lokalitě výzkumu objevila i nepatrná část sídliště se čtyřmi zahloubenými objekty. „Právě v jedné z takových jam byla soška nalezena,“ upřesnila archeoložka.

Kromě jiného skrývalo naleziště i pozůstatky, které dokládají rybolov, jako jsou například zátěže rybářské sítě.

„Nalezli jsme kromě keramiky i broušené nástroje, štípanou industrii například část sekeromlatu a největším nálezem byla nožka od mísy,“ doplnila Kateřina Papáková.

Památku na kněze Vojtěcha Tkadlčíka si ve Skřipově připomenou odhalením pamětní desky. Akt se odehraje v neděli 11. února od 10 hodin v tamním kostele.
Ve Skřipově na oblíbeného kněze nezapomněli, odhalí mu desku