U Kališova jezera, které je pro obyvatele Bohumína oblíbenou rekreační zónou, naplno propukla příprava na nadcházející sezónu. Upravují se břehy jezera, z vody se tahají dřevěné kůly a odstraňuje se rákosí.

Do května přibude nedaleko jezera i parkoviště. V plánech jsou také cykloboxy a místa pro grilování a piknik.

Přestože jezero i většina přilehlých pozemků patří soukromé firmě, město se s jejími majiteli dohodlo, že vše může sloužit veřejnosti k rekreaci.

„V létě ke Kališoku míří stovky lidí. Usilovně pracujeme na tom, abychom přírodní koupání lidem co nejvíce zpříjemnili. Některé letošní úpravy vycházejí z připomínek zdejších návštěvníků. Maminky s malými dětmi volaly po písečné pláži, a tak jsme se rozhodli vyjít jim vstříc a menší část břehu měníme v písečnou,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Sportující děti přišla podpořit i patronka a sportovní manažerka projektu Šárka Kašpárková.
V Havířově se plnil odznak všestrannosti

Město chce lokalitu návštěvníkům co nejvíce zatraktivnit.

„Chceme, aby jezero co nejvíce sloužilo ke koupání, a proto tady plánujeme aktivity zaměřené především na plavce. Do budoucna by tam měla vzniknout dřevěná plovárna s odpočinkovými plochami a dvě mola pro plavce uprostřed jezera. Uvažujeme také o novém sociálním zázemí a pravděpodobně i novém objektu pro občerstvení,“ řekl místostarosta Lumír Macura s tím, že ještě letos by v těsné blízkosti vody mělo přibýt 12 cykloboxů pro bezpečnou úschovu kol.

Do několika let by k jezeru měla vést i cyklostezka, a to od Ovocné ulice po protipovodňové hrázi směrem k jezeru.

Do konce května by měla být hotová také provizorní parkovací plocha pro přibližně 20 aut a vznikne u tamní čističky odpadních vod. Nachází se 500 metrů od současného placeného parkoviště.

Budova VŠB-TU Ostrava. Ilustrační foto.
Dostat se na vysokou školu je nejlehčí v historii. Míst je víc než maturantů
Těrlická přehrada za snížené hladiny.
Ukradli nám vodu, lamentují lidé u Těrlické přehrady