„Tento jez se po dokončení stane velmi nebezpečným od středního stavu vody, a to převážně pro místní, kteří se dříve v okolí jezu běžně pohybovali a koupali,“ míní Petr Ptáček z Vodácké školy záchrany.

Podle vodohospodářů je cílem stavebních prací napravit nevyhovující stav objektu a zajistit migrační prostupnost pro vodní živočichy.

„Projekt byl navržen odborníky tak, aby splňoval všechny parametry stabilizačního prvku, který zajišťuje požadovaný sklon dna vodního toku a plnil spolehlivě svou funkci v celém systému protipovodňových opatření v daném úseku vodního toku Ostravice,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šára Vlčková.

Ilustrační foto.
Počasí ovlivňuje využití třinecké cyklověže

Podle mluvčí se projektanti při zpracování návrhu důkladně zabývali i vodáckým využitím a návrhem nového rybochodu. Součástí kompletní rekonstrukce spádového stupně za zhruba padesát milionů korun je totiž výstavba nového rybího přechodu na pravém břehu.

Výsledný projekt však vzbuzuje u vodáků obavy. Tvrdí, že z vodáckého pohledu jde o klasický zabiják s pořádným vývarem, který bude svádět k podcenění. „Již v roce 2014 jsme se pokoušeli upozornit na nebezpečnost rekonstrukce, když nás sami z Povodí Odry kontaktovali, abychom se za vodácké organizace k přestavbě vyjádřili. Bohužel naše připomínky nebyly vůbec vzaty v potaz,“ podotkl Petr Ptáček, který je výraznou postavou české vodácké scény.

Vysvětlil, že na levém břehu na úrovni vývaru bude vyroben vracák se schody a ten bude oddělen od vývaru pomocí pilíře. Za malého stavu problém podle něj nebude, ale v okamžiku zvýšeného průtoku dojde k zatopení pilíře a tím pádem se bude vjíždět rovnou do vývaru.

Povodí Odry připomíná, že do projektu zapracovalo návrhy Českého svazu kanoistů (ČSK), jako je například umístění kotviště na levém břehu nad stupněm, umístění schodů na pravém břehu nad rybím přechodem nebo osazení informačních tabulí pro vodáky nad jezem.

Na výjezdu z Frýdku-Místku směrem do Beskyd přibudou semafory.
Na hlavním tahu do Beskyd přibudou semafory

„Některé podmínky ČSK jsme jako správce vodního toku z odborného a bezpečnostního hlediska odmítli akceptovat s tím, že si své rozhodnutí obhájíme v rámci stavebního řízení. ČSK se však do stavebního řízení nepřihlásil a o to více nás tak jím podána stížnost více jak půl roku po zahájení stavby překvapila,“ konstatovala mluvčí Šárka Vlčková.

JEZ ZAŘADÍ DO SEZNAMU NEBEZPEČNÝCH JEZŮ

Povodí Odry prý počítá s tím, že se místo znovu stane vyhledávanou lokalitou pro rekreaci.

„Věříme, že se zde budou místní lidé pohybovat s respektem a zdravým rozumem, aby zabránili možným úrazům stejně tak, jako tomu bylo i v minulosti. Koupání v řece v době zvýšených povodňových průtoků je nebezpečné vždy bez ohledu na konstrukci stupně,“ doplnila mluvčí Povodí Odry.

Státní podnik při zahájení přestavby jezu uvedl, že zvláštní pozornost byla věnována možnosti vodáckého využití vodního toku. Samotní vodáci se nad tím s údivem pozastavují. Petr Ptáček tvrdí, že pokud někdo za vyššího průtoku využije rybí přechod jako propust, spadne rovnou do nebezpečného válce.

„Rekonstrukcí zanikne možnost se v jezu koupat, protože bude smrtelně nebezpečný. Zároveň po dostavbě bude zařazen do seznamu nebezpečných jezů,“ upozornil.

Výrobky, které vznikly v Tatře, většinou jako melouchy, ukazuje výstava v Příboře.
V Tatře se dalo vyrobit cokoliv. Podívejte se, co například