S nedostatkem srážek nebojují jenom zemědělci či zahrádkáři. Letošní teplé a suché jaro totiž může mít neblahý vliv i na populaci ryb.

O 161 hektarů rybničních ploch se v Dolním Benešově na Opavsku stará Rybářství Hodonín. Podle Jiřího Mižďocha ze zmíněného rybářství je letošní sucho lokálnějšího charakteru. Ale i tady už strašák udeřil.

„Je velmi málo vody, nejsme schopni napustit plůdkové výtažníky, které jsou od jara na suchu. Většinou se pomalu napouštějí v květnu, letos se to však dosud nepodařilo. Výtažník slouží k chovu mladých ryb. Pokud nezaprší, můžeme mít velký problém. Dojít může i k mimořádným výlovům,“ uvažoval Mižďoch.

Kvůli suchu už museli do dvou rybníků přečerpat vodu z řeky Opavy, konkrétně se jednalo o rybníky Štěpán a Poštovní.

Na rybniční soustavě v Jistebníku a v Polance nad Odrou hospodaří firma Chov ryb Jistebník. I tady potíže registrují a také vyhlížejí vydatnější déšť.

„Vážnost situace monitorujeme, sucho je velké. Nicméně v současné době žádné extrémní problémy nejsou. Průtoky odpovídají průtokům srpnovým. Vše se bude odvíjet od toho, jestli začne pršet. Pokud ne, bylo by to špatné,“ konstatoval jednatel společnosti Chov ryb Jistebník Antonín Madzia.

O něco optimističtější vyhlídky jsou na tocích. Například podle hospodáře opavských rybářů Miroslava Kiszky by současné klimatické podmínky vážnější vliv na rybí populaci v řekách mít neměly.

„Problémy se vyskytly hlavně na odchovných potůčcích, je například málo malých pstruhů. Potíže na Opavě a Moravici zatím nejsou, je to i proto, že přehrady Slezská Harta a Kružberk jsou plné,“ konstatoval Kiszka.

Cirkulum v Ostravě-Porubě. Ilustrační foto z předchozích ročníků.
Festival Cirkulum je tu, šapitó stojí, začíná uzávěra Hlavní třídy v Porubě
Jaromír Nohavica.
Jaromír Nohavica slaví 65 let. Podívejte se, co mu přejí kamarádi