Už zítra ožije areál bývalé textilky Slezanu ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku další kulturní akcí. Tisíce lidí tam zamíří na druhý ročník festivalu FM City Fest. Čekají na ně dva dny nabité hudbou a pestrým doprovodným programem.

Páteční program startuje ve 14 hodin, představí se například kapely Vypsaná fixa nebo Mirai, David Koller, Emma Smetana či Pokáč. V sobotu se můžou návštěvníci festivalu těšit třeba na Michala Hrůzu, Davida Stypku, Horkýže Slíže, Majka Spirita, Mandrage nebo Lake Malawi.

Zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách.
Migrující Afghánci, kteří se skrývali v kamionu, zamířili do Vyšních Lhot

Festivalové dění zapadá do postupného oživování lokalit, které souvisely s rozvinutou textilní výrobou ve městě. Různé kulturní akce pravidelně hostí i nedaleký areálu Slezanu v Těšínské ulici. Svou tradici v bývalém závodu ve Staroměstské ulici, který mnozí označují jako „Osmičku“, má hudební open air festival Pivopění. FM City Fest je však největší akcí, letos navíc pořadatelé rozšířili areál o přilehlé travnaté plochy v okolí.

Kapela Mirai zahajuje novou éruZdroj: Ondřej Pýcha„Jsme přesvědčení, že akcí typu open air je zde v blízkém okolí málo a zároveň věříme, že si opuštěná industriální místa zaslouží opět dýchat a přenášet na lidi historii a kouzlo dávných dob. A to nejen proto, že my sami máme industriální a historická místa prostě v oblibě,” uvedl Jakub Najdek, jeden z hlavních organizátorů.

Areál, který je specifický především díky mohutné dvoupatrové budově bývalé textilní přádelny podniku židovských bratří Neumannů, patří společnosti Slezan Holding.

Ministerstvo kultury na jaře neprohlásilo budovu bývalé přádelny za kulturní památku. Řízení probíhalo řadu let. Podle vlastníka, který rozhodnutí přivítal, se tím otevřela cesta k debatě cesta nad jejím využitím.

„Vnímáme zájem veřejnosti o akce a dění ve zpřístupněných místech. Věříme, že memorandum s městem umožní další prohloubení spolupráce, rozvoj a otevření těchto lokalit lidem. Doufáme, že jednou dojde k završení spolupráce například realizací projektu, který by byl stálým místem setkávání, kultury a dalších aktivit v jednom z našich areálů. Jedním takovým by mohla být například takzvaná Osmička,“ řekl předseda představenstva Slezanu Jiří Karásek.

Sportovní Rekolo je v ulicích Frýdku-Místku.
Speciální sportovní Rekolo je v ulicích Frýdku-Místku

Organizátoři festivalu připravili přednáškovou místnost, kam pozvali zajímavé hosty z regionu. Rodiny s dětmi a lidé, kteří budou chtít zažít i chvíle relaxu, se mohou uchýlit do odpočinkové zóny, která nabídne různé zábavné aktivity s charitativním zaměřením či zábavný koutek s autotrenažéry.

FM City Fest má za sebou úvodní ročník.Zdroj: Deník / Lukáš Morys

Dvoudenní vstupenky se v poslední vlně v limitovaném počtu prodávají za 699 korun, jednodenní jsou o dvě stě korun levnější. Více informací najdou zájemci na webu www.fmcityfest.cz nebo na profilu festivalu na sociálních sítích.