Budovám však nyní svítá na lepší časy. Město Vítkov totiž nabízí areál k pronájmu. Vedení města však podle svých slov rozhodně nepřipustí, aby budovy sloužily například jako ubytovna pro imigranty.

„Kraj jako původní majitel nabízel areál k prodeji, nebyl však zájemce. Případný kupce by jej mohl klidně využít například na ubytovnu, či nějaký tábor, neboť budovy byly zkolaudovány jako ubytovny,“ vysvětluje místostarosta Vítkova Oldřich Huška s tím, že poté přišel kraj s myšlenkou, že areál daruje městu.

„Avšak s podmínkou, že jej bude využívat pouze pro školské účely, tedy nesmí prodat a podobně.  Město vlastnilo budovu u základní umělecké školy, kterou jako sál využívala umělecká škola, jež patří kraji. Dále pak střední škola v Odrách využívala naše hřiště u školy v Opavské ulici. Na základě mého podnětu došlo ke směně objektů a město získalo areál na Podhradí bez jakýchkoliv závazků,“ objasnil místostarosta se slovy, že teoretická výuka byla z učiliště přestěhována v roce 2014, a to do uvolněné budovy bývalé základní školy v Opavské ulici ve Vítkově.

Opravářské dílny zůstaly zachovány v Podhradí. V roce 2015 pak došlo ke sloučení střední školy v Odrách a střední školy ve Vítkově - Podhradí. V současné době patří areál bývalého učiliště městu, na základě smlouvy tam však stále probíhá výuka v dílnách.

Co tedy v areálu do budoucna bude, je zatím ve hvězdách. V každém případě musí zájemci počítat s tím, že budovy bude nutné částečně opravit.

„Kuchyň je bez vybavení. Bohužel v době, kdy si kraj stěhoval věci, tak místo aby elektřinu dělníci  odpojili, prostě kabely vystříhali.  Některé ubytovací objekty vypadají slušně, některý nábytek je zánovní,“ popisuje Oldřich Huška a dodává:

„Na straně druhé je již v některých budovách plíseň, nefunkční zničená kotelna a podobně.  Dobře vypadá tělocvična, je největší na Vítkovsku.“

Tématu se budeme podrobněji věnovat v Opavském a hlučínském regionu, vychází v úterý 3. dubna.

Národní dům - Hradec nad Moravicí.
Odklepnuto. Národní dům v Hradci nad Moravicí čeká celková rekonstrukce