Kus několik let nedokončeného úseku dálnice a mimoúrovňové křižovatky je hotový, ani po řadě soudních sporů ale ještě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nemá definitivně vyhráno.

„Podařilo se nám realizovat takový rozsah stavby, kdy pravá strana dálnice je dokončená zcela a bude již užívaná bez omezení. Levá strana má vybudované dva pruhy, ale v místě stojícího domu chybí odstavný pruh a protihluková stěna. Nemůžeme také dokončit místní komunikaci ve stejném místě,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

To jsou podle mluvčího ŘSD důvody, proč v tomto směru bude i tuto zimu svedena doprava do jednoho pruhu. Omezení v Rychalticích se táhne už od roku 2012, kdy se otevřela nová část rychlostní komunikace. Ze stotřicetikilometrové rychlosti při jízdě od Frýdku-Místku museli šlápnout na brzdu a přejet do protisměru. Zhruba dvousetmetrový úsek, ve kterém je provoz převeden do dvou pruhů, zůstal stavbařům zapovězen.

Ve Frýdku-Místku se v pátek slavnostně rozzářil vánoční strom i výzdoba po celém městě.
OBRAZEM: Ve Frýdku-Místku se rozzářil vánoční strom a výzdoba ve městě

Dokončení křižovatky dlouho bránily problémy s výkupem pozemků. Stavební ruch tam po letech nečinnosti vypukl loni na jaře. ŘSD má potíže s vlastníkem nemovitosti, kterou je potřeba pro dostavbu křižovatky zbourat. Odmítl převzít finanční náhradu, ani po vyvlastnění se původní majitel nevzdal a pokračuje v soudních sporech. Pro zbourání domu bude potřeba dostavět odstavný pruh. Definitivní termín dokončení dálniční křižovatky je zatím nejasný „Termín dokončení stavby neznáme. Stále probíhá soudní spor o výši náhrady za vyvlastnění. Do doby rozhodnutí soudu bohužel nemůžeme stavbu dokončit,“ doplnil mluvčí ŘSD.

Reálně tak může být stavba dokončena až za několik let. Stavební ruch ale v lokalitě neutichá, na křižovatku v Rychalticích totiž navazuje přestavba silnice I/48 mezi Rychalticemi a Rybím na dálnici. Přeměna úseku dlouhého 11,5 kilometru má být hotova do konce roku 2020.

Josef Maňák během sváteční bohoslužby.
Zemřel Josef Maňák, děkan místeckého děkanátu