Další ročník Cen Miroslava Moravce, který se koná každým sudým rokem, se uskuteční od pátku 13. dubna do neděle 15. dubna. Tradice ocenění těch, kteří nejsou vidět na obrazovce, ale jejichž hlasy velmi dobře známe, se v obci Sedlnice začala psát 11. dubna 2008. Tehdy zažilo Kulturní a informační centrum Sněženka show, během které byli Valérie Zawadská a Miroslav Moravec korunováni na krále a královnu českého dabingu.

A již tehdy se zrodila myšlenka na vznik akce, která by ocenila také dabérské talenty hereček a herců v oblasti dětských filmů a pohádek. „Napadlo nás, že bychom mohli pravidelně oceňovat mladé daberské talenty, kterým bychom udíleli tituly Princ a princezna českého dabingu,“ připomněl začátky akce jeden z jejich organizátorů Josef Odstrčil s tím, že přípravu prvního ročníku bohužel přerušila smrt Miroslava Moravce.

Protože ale ani obec Sedlnici ani Valerii Zawadskou myšlenka na oceňování neopustila, vznikl projekt pojmenovaný na počest krále, tedy Cena Miroslava Moravce. „Letošní ročník cen čekají zásnuby. Ty proběhnou v pátek a zasnoubena při nich bude královna sněženkového království Valerie Zawadská s 1. rytířem českého dabingu Jiřím Pagerem,“ doplnil informace k programu pořadatel Odstrčil s tím, že program cen zásnubami zdaleka končit nebude.

V rámci zásnubní hostiny budou připravena také soutěžní klání pro všechny účastníky, a to o nejchutnější ovocnou buchtu a koláče z kynutého těsta, o nejoriginálnější dort a také o nejlahodnější pálenku sněženkového království. Sběr veškerých soutěžních vzorků přitom bude probíhat do již zmíněného pátku 13. dubna do 16 hodin. Soutěžit se bude také ve výtvarných činnostech. Na vyhlášení těch nej dobrot naváže taneční zábava se živým vystoupením. „Svými zpěvy akci doplní mužský vokální kvintet Magna Mystéria,“ lákají organizátoři.

Sobotní podvečer bude věnován slavnostnímu ceremoniálu vyhlášení a předání cen v rámci vyhlášené literní a výtvarné soutěže a také jmenování herců a hereček do královského dvora.

Těšit se můžete na vystoupení historické taneční skupiny Porta Temporis, Magna Mysteria, historické vojsko a mnohá další překvapení. Tak jako každý rok, ani na letošním ročníku nebude nouze o známé tváře. „Pozvání na předávání cen Miroslava Moravce přijali kromě zmíněných herců také Tereza Chudobová, Ladislav Županič, Filip Jančík, Jan Tuna, Zuzana Schulzová- -Taberyová se svými dcerami Viktorií a Terezií, Marcela Březinová, Libor Hruška a Bob Frídl. Celým digramem diváky provede Aleš Cibulka,“ dodal na závěr organizátor akce.