Sobotka považuje riziko rostoucí nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji za jedno z klíčových témat pro politickou reprezentaci. Není podle něj možné, aby management společnosti prohlásil, že důl zavře, a vláda zase, že nedá finanční prostředky do soukromé společnosti, a lidé zůstali mezi těmito krajními stanovisky.

NWR, která je vlastníkem OKD, v úterý oznámila, že důl Paskov uzavře, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Vláda Jiřího Rusnoka se den poté nechala slyšet, že nebude dotovat soukromého vlastníka nebo kupovat důl Paskov, v němž pracuje téměř 3000 horníků. Soustředit se chce hlavně na starost o lidi bez práce a širší obnovu Moravskoslezského regionu.

Zodpovědnost vlastníků

Sobotka dnes zopakoval, že primární zodpovědnost nesou vlastníci, kteří mají zisky z minulých let využít ke stabilizaci OKD. „Pokud sociální demokracie ve volbách uspěje, budeme prosazovat důkladný audit hospodaření společnosti OKD v minulých letech, důkladnou kontrolu privatizačních smluv a závazků, které byly uzavřeny mezi společností OKD a státem," nechal se také slyšet.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek pak vyjádřil přesvědčení, že stát má dostatečné páky k tomu, aby OKD dotlačil k dohodě. Ta by se podle něj měla týkat i několika desítek tisíc bytů RPG, na něž mají předkupní právo nájemníci.

Jednat podle Sobotky ale musí i kabinet, který by měl začít s přípravami dlouhodobého plánu a také vytvořit funkci zmocněnce, který bude mít právo vládě předkládat návrhy týkající se řešení situace v kraji. „Domníváme se, že zřízení vládního zmocněnce by mohlo pomoci koordinovat aktivity všech ministerstev a všech státních úřadů, samosprávy, krajské správy," uvedl.

Podpoří zaměstnanost

V případě úspěchu ČSSD ve volbách je prý jeho strana připravena personálně i finančně posílit instituce, které se zabývají aktivní politikou zaměstnanosti v kraji. Dále chce podpořit všechny připravené projekty průmyslových zón a investice do dopravní infrastruktury v regionu. Sociální demokracie by přitom ráda využila fondy EU.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.