Její sousedka z desátého patra po půl desáté slyšela ránu. „Vyběhla jsem do nejvyššího patra a viděla toho pána, jak se plazil z bytu a dusil se kouřem,“ popsala žena. Muž skončil v nemocnici, protože se nadýchal zplodin.

Vyšetřování, úklid i stěhování

Zatímco většina obyvatel dvanáctipatrového panelového domu se mohla ještě ve středu večer vrátit domů, paní Anna nocovala v domově pro seniory. Ve čtvrtek dopoledne se teprve jela s doprovodem podívat, jak její byt vypadá.

Požár bytu, Český Těšín, Hrabinská ulice, 30. listopadu 2022.
Lidé v Českém Těšíně se vracejí do bytů, kde zatím není teplo a neteče voda

Jak Deníku řekl mluvčí hasičů Jakub Kozák, byty v nejvyšším podlaží jsou zničené buď plamenem, nebo vodou. „Na desátém a jedenáctém patře jsme museli byty otvírat násilím. Naši muži pak do večera osazovali nové dveře,“ řekl mluvčí hasičů.

Byt, v němž vypukl požár, měl po dohašení problém se statikou a proto museli hasiči zdi museli zajistit výdřevou.

Zničený je také byt nacházející se pod tím, kde hořelo. Jeho mladí obyvatelé Jakub a Kasia se už připravovali na Vánoce, ale teď je všechno jinak. Ve čtvrtek se za pomoci rodičů, kamarádů, příbuzných pustili do vyklízení. Při procházejí bytu je vidět, že je úplně vytopený, ze stropu stále kape voda. V jednom pokoji se utrhl sádrokartonový podhled i omítka. „Snad se podaří zachránit aspoň nábytek, který je dělaný na míru,“ říká jedna z žen, která v bytě uklízí.

Způsobil požár zkrat nabíječky?

Než se podaří byt vysušit, a opravit, potrvá to nejméně tři měsíce, možná půl roku. Vánoce tedy mladí stráví u rodičů, kam převážejí své věci a nezničené vybavení bytu.

Během čtvrtečního dopoledne si požárem zničený byt prohlíželi vyšetřovatelé hasičů a kriminalisté. Co bylo příčinou požáru, se zatím přesně neví. Mluví se o tom, že požár mohl vzniknout od nabíječky elektrokoloběžky nebo powerbanky. Tuto verzi připouštějí i policisté.

Požár bytu, Český Těšín, Hrabinská ulice, 30. listopadu 2022.
VIDEO: Požár bytu v Českém Těšíně. Šest zraněných včetně hasiče, škoda 5 milionů

„S největší pravděpodobností příčinou vzniku požáru v panelovém domě mohla být technická závada při nabíjecím procesu akumulátoru. Přesnou příčinu ovšem stanoví až vyhodnoceny posudky znalců,“ uvedla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Ve čtvrtek dopoledne v domě už opět jezdil výtah, topilo se, jen v bytech v horních patrech ještě dopoledne nešla elektřina. Technici také obnovovali vysílání wifi sítě.

Při středečním požáru bylo zraněno 10 lidí, jeden hasič utrpěl drobné popáleniny. Předběžná škoda na domě byla odhadnuta na 5 milionů korun, zničená je střecha.