„Cyklisté mířící z Havířova k Žermanické přehradě mají k dispozici několik stovek metrů nové trasy. Nová část cyklostezky vyšla město na téměř 2 miliony korun. V místě, kudy cyklostezka vede, tedy po ulicích Na Kempách a Luční, jsme opravili vozovku a na účelové komunikaci, která pojí město s hranicí obce Horní Bludovice, vybudovali asfaltovou cestu," stojí v tiskové zprávě magistrátu. 

Tvrzení představitelů radnice se dá považovat buď za poslední předvolební výkřik, nebo jako velkou lež. Tiskovou zprávu o právě dokončeném úseku cyklostezky k Žermanické přehradě město vydalo v pátek, tedy v první den komunálních voleb.

Zpráva neobsahovala fotografie, proto se redaktor Deníku vypravil přímo na místo. V uvedených místech není ani jeden metr cyklostezky. Radnice pouze opravila dvě místní cesty, a to položením několika desítek metrů asfaltu. V úseku není ani jedna dopravní značka, která by oznamovala začátek či konec cyklostezky.

Stezka pro cyklisty je komunikace vyhrazená pro cyklisty, kde je automobilová doprava vyloučena. Trasa, kterou havířovská radnice považuje za novou cyklostezku, však vede po běžné silnici s běžným pěším i automobilovým provozem, kde platí běžná 50kilometrová, případně 30kilometrová rychlost.

Protože cyklostezka není značena žádnou značkou, cyklisté nemají tušení, že po ní jedou a ani kam vede. Na rozcestích si mohou vybrat a v jednom místě vjíždějí na pěšinu, která vede přes soukromý pozemek.

Stavba cyklostezky, která spojí Havířov s Těrlickou přehradou.
Havířov pokračuje v budování cyklostezek k přehradám

Havířovská radnice už teď připravuje další úseky.

„Další úseky cyklostezky povedou obcemi Horní Bludovice a Žermanice. Projektovou dokumentaci v hodnotě zhruba 650 tisíc korun financuje oběma obcím město Havířov v rámci spolupráce Mikroregionu Žermanické a Těrlické přehrady. Ke konci se pomalu chýlí také stavba dalšího úseku cyklostezky ve směru na Těrlickou přehradu, která probíhá v části města Životice. Na trase k Těrlické přehradě město nyní buduje úsek od kruhového objezdu na Dlouhé třídě nad bývalým hotelem Merkur, který povede po Hraniční ulici a po překonání ulice Padlých hrdinů se napojí na část, která je už od přehrady vybudovaná. Havířov plánuje stavbu dokončit v závěru října,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí města Jana Kriš.

Kudlanka nábožná přicestovala do Havířova s dodávkou kompostérů z Francie.
VIDEO: S kompostéry do Havířova přicestovala i kudlanka

Značení bude až nakonec

Mluvčí magistrátu Jana Kriš tvrdí, že nedávno dokončený úsek stavby byl součástí celkového řešení cyklotras a cyklostezek z města až po přístup na hráz Žermanické přehrady. „Celá stavba nese název Cyklostezka Havířov – Žermanická přehrada a byla rozložena do několika etap a Cyklostezka Havířov – Žermanická přehrada - 3. etapa byla poslední stavbou na území města, kterou Havířov uskutečnil s cílem propojit město s Žermanickou přehradou. Do jednotlivých etap byly jednotlivé úseky výstavby cyklostezky rozděleny vzhledem k rozdílnému tempu majetkoprávní přípravy.“

Na dotaz, proč není cyklotrasa označena standardními žlutými tabulkami uvedla, že součástí stavby nebylo značení cyklotrasy. „A to proto, že Cyklostezka Havířov – Žermanická přehrada nemá v současné době pokračování na sousedním katastru obcí Horní – Bludovice a Žermanice, jak bylo uvedeno v tiskové zprávě. Značení trasy doplníme ve chvíli, kdy bude Cyklostezka Havířov – Žermanická přehrada dokončena,“ řekla mluvčí havířovského magistrátu.