Celkem 174 novorozeňat už bylo odloženo do babyboxů napříč celou Českou republikou. Zatím posledním takto nalezeným dítětem se stala holčička v Opavě.

Do babyboxu, který se nachází na boční zdi transfuzního oddělení Slezské nemocnice Opava (SNO), byla vložena krátce po 19. hodině v pátek 17. srpna. „Babybox se nám ozval v 19.05. U děťátka jsme byli do pěti minut. Holčička byla čerstvě narozená, neměla podvázaný pupečník, byla bez oblečení, zabalená pouze do starého ručníku a novější deky,“ popisovala lékařka Dětského oddělení SNO Soňa Krejčí.

Protože bylo novorozeně podchlazené, nechali jej zdravotníci odpočívat a zahřívat na lůžku se speciálními podložkami. „Holčička je donošená, měří 50 centimetrů a váží 3600 gramů. Kolegyně jí vybraly jméno po oblíbené lékařce Soně Krejčí, která v SNO pracuje již 29 let. Do papírů jí zatím píší příjmení Pátková,“ prozradil mluvčí SNO Jiří Krušina.

Hlučínsko: střet sanitky s autem si vyžádal tři zraněné
Hlučínsko: střet sanitky s autem si vyžádal tři zraněné

Novorozeně se zatím stále nachází na dětské jednotce intenzivní péče (JIP). „Vzhledem k tomu, že narozené děvčátko nemělo podvázaný pupečník, nechají si jej lékaři Dětského oddělení SNO z preventivních důvodů na JIP o několik dní déle. Zdravotníci tak mohou rychleji reagovat na případný vznik infekce. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se Soňa těší dobrému zdraví a v průběhu týdne by měla být přeložena na standardní oddělení,“ doplnil Jiří Krušina.

Personál nemocnice již kontaktoval pracovníky sociální péče. Až děvčátko opustí nemocnici, bude umístěno do náhradní rodinné péče.

Ačkoli zaměstnanci opavské nemocnice pojmenovali holčičku Soňa, zakladatel babyboxů v České republice Ludvík Hess jí vybral jméno Lea. „A to podle Ley Vašendové z firmy Perfect Outdoor z Krnova, která nám sponzorsky vyvěsila bilboardy v Moravskoslezském kraji,“ vysvětlil Ludvík Hess. S největší pravděpodobností jí však noví rodiče pojmenují úplně jinak. Opavské novorozeně je jubilejní 100. holčičkou, chlapců bylo do babyboxu v České republice zatím odloženo 74.

„Zpráva mě zastihla na cestě z Jeseníku, kde jsem domlouval technické parametry instalace nového babyboxu v jednom z posledních okresních měst u nás, kde zatím schránka chybí,“ doplnil Ludvík Hess, který si s oblibou nechává říkat babydědeček Lu.

Moravské hrady 2018, Hradec nad Moravicí, den druhý.
Škwor, Klus, Mládek, Plexis... Festival Moravské hrady ovládl Hradec