Města Český Těšín a Třinec společně s dalšími organizacemi zažádala o evropskou dotaci v rámci iniciativy Urban Innovative na projekt EMA. Díky ní by v regionu vzniklo první organizované sdílení elektrokol a elektroaut. Prozatím pro zaměstnance Třineckých železáren a města.

Urban Innovative na projekt EMA- UIA je iniciativa Evropské komise, která poskytuje městským oblastem po celé Evropě zdroje pro testování nových a neověřených řešení
- pokud by se projekt podařilo realizovat, bylo by k dispozici 50 elektroaut a 100 elektrokol
- města by zajistila vybudování 5 dobíjecích stanic

„Projekt je pilotní, zaměřený na zaměstnance železáren. Mnoho z nich dojíždí za prací právě z Těšína. Třísměnný projekt umožní to, že jedna parta spolupracovníků přijede na směnu autem a druhá z dřívější směny jím odjede. Podnik si ohlídá fungování systému sdílení," přiblížil místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny.

Pracovnice karvinského magistrátu Ivana Ličková si služební elektromobil nemůže vynachválit.
Úředníci jezdí auty, která neslyšíte. V Karviné mají dva nové elektromobily

Pokud se projekt rozjede, počítá se s pořízením 50 elektromobilů a zhruba dvakrát tolik elektrokol, stejně jako vytvořením systému umožňujícího provozování těchto dopravních prostředků v rámci carsharingu.

„Lidem by to usnadnilo cestu za prací v železárnách. Cestovali by mnohem levněji a mnohem šetrnější k životnímu prostředí," vysvětlil Folwarczny.

Města (Třinec i Český Těšín pozn. red.) zajistí pro elektroauta parkovací místa, vybavená dobíjecími stanicemi a opatřená fotovoltaickými panely.

Úředníci třinecké radnice mohou k pracovním cestám využívat elektromobil.
Elektromobil už jezdí také v Třinci, dobíjí se u radnice

„Zároveň projekt počítá s doprovodnou infrastrukturou jako je například rezervační systém s možností propojení na informační systém ODIS a začlenění sdílených prostředků mezi veřejnou dopravu v regionu," dodává starostka Třince Věra Palkovská.

Pokud by projekt vyšel, třinecká radnice by měla k dispozici tři elektromobily a zhruba 30 elektrokol, které by úřadu sloužily pro zajištění veřejných služeb.

Pokud by se podařilo dotaci na projekt získat, mohly by se první elektromobily ve zkušebním provozu objevit v létě 2019.

Den elektromobility v Třinci.
Třinec má 10 elektrobusů, je lídrem městské elektromobility v ČR

Několik elektroaut dnes využívají městští úředníci v Karviné a zkušenost mají i v Havířově. V rámci propagace elektrodopravy tam firma ČEZ vybudovala dobíjecí stanice a městům pronajala elektroauta.

Nabíjecí stanice pro dvě vozidla byla vybudována přímo u budovy havířovské radnice. Po testovacím provozu však vedení města elektromobil vrátilo s tím, že jeho pronájem je finančně nevýhodný.

Elektromobily by mohly sloužit k pracovním cestám úředníků
Havířovští úředníci si vyzkoušeli elektromobil