Obsazování parcel na Dukle však na posledním zasedání zastupitelstvu provázela bouřlivá diskuse.

Podle primátorky mají firmy o Duklu zájem: „Hlásí se další investoři, jedná se o slušné firmy, které nabídnou nová pracovní místa pro občany města,“ informovala kolegy zastupitele.

Zasedání havířovských zastupitelů.
Zastupitelé jednali o dotacích, referendu i spalovně odpadu

Opozice ale vyzývá k opatrnosti.

„Zdá se mi, že při obsazování Dukly postupujeme příliš živelně a nekoordinovaně,“ řekl mimo jiné Jaroslav Gongol (KSČM).

Náměstek primátorky Karel Šlachta (ČSSD) mu oponoval: „Právě že naopak, postupujeme koordinovaně.“

Při jednání došlo ke sporu o cenu, za kterou firma Santarius, s. r. o., vyrábějící sportovní potřeby, získá parcelu a budovu, která na ní stojí.

Havířovský zlatý kahanec na Těrlickém okruhu 2017. Horst Saiger na stroji Kawasaki ZX-10RR v cíli Kahance.
Těrlický okruh: rychlost, adrenalin i kachny na cílové rovince

Podle opozičních zastupitelů město dokonce postupuje nezákonně.

„Cena 130 tisíc korun se mi zdá příliš nízká a bojím se, že bychom mohli být v budoucnu napadeni, že jsme to prodali za účetní hodnotu. Navrhujeme, aby byla budova prodána za odhadní cenu 1,3 milionu korun,“ řekl Eduard Heczko (KSČM).

„Ten objekt je skutečně poplatný době, je zastaralý, několik let nevyužívaný a vyžaduje vysoké náklady na rekonstrukci. Náklady na demolici by se pohybovaly mezi 800 tisíci až 1,2 milionu korun,“ vysvětlil vedoucí odboru správy a rozvoje majetku havířovského magistrátu René Vašek.

V hlasování nebyl opoziční protinávrh schválen. Naopak, schválen byl původní návrh.

Zastupitelka a poslankyně Milada Halíková a několik další zastupitelů za KSČM si vymínili, aby v protokolu z jednání bylo u tohoto bodu uvedeno, že hlasovali proti. Důvodem jsou jejich obavy o pozdější možné napadení za nezákonný prodej obecního majetku. „Musíme se takto vyjádřit, abychom v budoucnu nemohli být popotahováni,“ reagoval Gongol na dotaz Pavla Rapanta (ČSSD), proč takto zastupitelé konají.

Ilustrační foto
Svatební pár Karvinského a Havířovského deníku: Hlasujte v 9. kole