Dostavba objektu Městského úřadu Hlučín. Tak zní název jedné z hlučínských staveb zapojených do projektu Stavba čtvrtstoletí. Do Stavby čtvrtstoletí přihlásilo výše zmíněnou dostavbu radnice samotné vedení města, které v tom vidělo příležitost zviditelnit kvalitní rozvoj městské památkové zóny.

Projekt na dostavbu vznikl v roce 2003, práce se uskutečnily v letech 2004 a 2005. Autorem je ATELIER 38, Tomáše Bindra, architekta ATELIERU 38 jsme se zeptali, v čem konkrétně hlučínská stavba spočívala.

Stavba čtvrtstoletí, 12. listopadu 2019 ve Zbaslavicích. Mlýn Vrchpolí, Zbyslavice.
Když se historické stopy nezašlapou, je i starý mlýn moderním domovem

„Koncept architektonického pojetí objektu vychází z principu dynamického pojetí průčelí budovy. Dostavba je složena ze tří vzájemně prostupujících jednotlivých hmot, respektujících výškové uspořádání okolní zástavby. Vyšší, vertikálně strukturovaná dominantní hmota, orientovaná směrem do náměstí, akcentuje nástup do objektu a lapidárním výrazem dává vyniknout pohledovým a prostorovým akcentům sousedního domu,“ popisuje Tomáš Bindr.

Během realizace se myslelo také na kombinace různých prvků a na historické domy, stojící v těsné blízkosti.

Stavba čtvrtstoletí, 12. listopadu 2019 v Hlučíně. Dostavba městského úřadu Hlučín.Zdroj: Deník / Vladimír Pryček

„V pohledech se promítá grafické pojetí střídání materiálů a struktur jednotlivých objemů ve vazbě na funkční využití jednotlivých částí objektu. Jsou zde kombinovány prvky plošného prosklení s přiznanou nosnou konstrukcí objektu, plošným dřevěným roštem, předsazeným před fasádu, a zdivem obloženým režnými cihelnými pásky Klinker, odkazujícími se na sousední historické objekty,“ pokračuje.

Dostavbou se zvětšily prostory pro hlučínskou radnici. „Stavba vzešla z architektonické soutěže, na startovní čáře jsme například stáli s etablovanými FAM architekty. Šlo o dostavbu nárožní, velmi úzké parcely.

V přední části směrem k náměstí pouze asi dva a půl metru. Tato parcela pak rozšířila kapacitu radnice, a zároveň provozně propojila dvě stávající křídla radnice s rozdílnými výškami podlaží. Proto jsou v přístavbě hlavní a současně vyrovnávací schodiště. Zároveň urbanisticky došlo k uzavření bloku,“ dodává architekt Tomáš Bindr.

Stavba čtvrtstoletí, 12. listopadu 2019 v Ostravě. Sídlo společnosti Pospiech.
Stavba čtvrtstoletí: Svinovský lihovar se rozzářil

Dostavba hlučínského úřadu byla mimo jiné publikována třeba v odborném časopise ERA21, a to jako příklad kvalitní realizace v historickém prostředí v regionech.

DALŠÍ PROJEKTY Z KRAJE:

Svinovský lihovar se rozzářil:

Starý mlýn moderním domovem:

Zastávka se stala perlou obce:

Golfový areál Ropice: