Po roční pauze zaviněné koronavirovými zákazy se letos už podeváté jely v Bohumíně závody dračích lodí. Místo na řece Odře ve Starém Bohumíně se však závod konal na Vrbickém jezeře.

Letošní počet přihlášených byl nad očekávání pořadatelů, kterým je spolek Dragon Boat Ostrava. „Počítali jsme, že se přihlásí tak do dvaceti týmů, ale nakonec jich bylo třicet,“ říká Jiří Tischler.

Slavnostní otevření nové prodejny Xiaomi v nákupním centru Korso v Karviné, 6. června 2021.
Fronty na zlevněné mobily. Lidé vzali útokem novou prodejnu v Karviné

Mezi kolektivy, které se vydaly na dvousetmetrovou trať, byly tradiční účastníci z Bohumína, Rychvaldu, Ostravy a dorazili také party z Brna, od Přerova či z Pardubic.

I kvůli koronavirovým opatřením zvolil organizátoři variantu závodu s menšími loděmi, takže posádky tvořilo deset veslujících, kormidelník a bubeník. Ve velké, klasické dračí lodi je dvacetičlenná posádka.
Ani letos nechyběli vodáci z Dolní Lutyně, respektive z Neradu. Vybaveni modrými tričky s nápisem jejich klubovny: Restaurace U Bystroňů, kulturní a relaxační centrum.

Závody dračích lodí na Vrbickém jezeře, 5. června 2021.Závody dračích lodí na Vrbickém jezeře, 5. června 2021.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

„Jinak jsme tým Vodáci z Neradu,“ vysvětluje mi jeden z vůdců týmu Roman Lukosz. Připomíná, že tento tým se zúčastnil zatím všech ročníků a nikdy nebylo jeho vystoupení propadák. „Velice se nám daří a když jedem o medaile, tak vesměs skončíme čtvrtí,“ říká Lukosz za hurónského smíchu kolegů z týmu. Pravdou ale je, že dvakrát tým z Neradu skončil druhý a dvakrát čtvrtý. Dosud nikdy ale tento závod nevyhrál.

Adrenalin, vodní boj, výkony na plno, ale také výborná zábava, relax, humor a nadsázka. To vše přináší atmosféra závodů dračích lodí v Bohumíně.
Tvrdé boje, krásné bubenice, sympatičtí lidé. Dračí lodě na start!

Ačkoli avizované páteční závody školou povinných dětí byly zrušeny, například tým Vodáků Odry a Olše z Bohumína, dětskou posádku na start postavil. „Jsme za to strašně rád, že se děti odhodlaly jet, protože, příští rok se už bude říkat: „Tak tato posádka jela už loni“ a bude na co navazovat,“ říká šéf spolku Roman Štolfa.

Se svými svěřenci trénuji v Bohumíně na Gliňoči a přestože fungují krátce, mají 20 dětí ve vodácké přípravce a 70 dobrovolníků.