Otřes se projevil v 17.51 hodin. Pro podezření, že v dole ČSM Sever byli zraněni horníci, vyjelo k zásahu několik sanitních vozidel z ostravské základny Báňské záchranné služby.

"V oblasti porubu č. 331 211 Dolu ČSM Sever ve Stonavě byl zaznamenán geomechanický jev o energii 7,4 x 105 J s povrchovým projevem. S ohledem na jeho intenzitu byl automaticky spuštěn výjezd báňské záchranné služby," řekl Deníku krátce po otřesu mluvčí společnosti OKD Ivo Čelechovský. 

Graf zachycující důlní otřes 29. července 2017 na Karvinsku. Zdroj: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

V důsledku otřesu, který vznikl prudkým uvolněním nahromaděného napětí v poddolované hornině, došlo k borcení štol a tlakové vlně. 

Jako první byli do akce nasazeni báňští záchranáři sloužící přímo na šachtě. Ti začali zjišťovat následky otřesu v důlních pracovištích. 

Padající hornina a tlaková vlna zasáhla několik horníků. Dva z nich byli zraněni těžce, kdy je z podzemí museli vynést báňští záchranáři. Další utrpěli lehčí zranění, většinou v podobě pohmožděnin. 

Záchranná akce v podzemí trvá i několik hodin. Záchranáři postupují důlními pracovišti, která mohou být poškozená a stále nebezpečná. Po nalezení zraněných jim poskytnou první pomoc a evakuují je na povrch. Také v sobotu byli zranění vyneseni na povrch až v nočních hodinách, kdy pro ně přiletěl záchranářský vrtulník.  

Zranění havíři

Večer byly potvrzeny informace Deníku o minimálně dvou zraněných havířích.

"Podle předběžných informací zasahujících lékařů došlo k poranění 2 zaměstnanců. Příčinami mimořádné události se následně bude zabývat komise složená ze zástupců OBÚ pro území krajů Moravskoslezského a Olomouckého, společnosti Green Gas DPB, a.s., vedení společnosti OKD a Důlního závodu 2 a OS PHGN a MPO," dodal mluvčí Čelechovský. 

O půl desáté večer v areálu šachty přistál vrtulník, který byl přivolán pro jednoho zraněného. 

"Jednalo se o 32letého muže s poraněním páteře a nohy. Pacient byl při ošetřování při vědomí. Na palubě vrtulníku byl transportován na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě," informoval mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.  

V této chvíli ještě plavci netušili, že bude jeden z nich potřebovat rychlou pomoc lékařů kvůli bodnutí vosou.
Na přehradě zachraňovali mladou závodnici, kterou bodla vosa