Poklidnou noc narušila ve čtvrtek 9. července krátce před druhou hodinou ranní v Sokolovské ulici v Bolaticích na Opavsku exploze. Výbuch se odehrál v jednom z rodinných domů, tlaková vlna pak poničila i okolní obydlí a zaparkovaná auta. Ke zranění osob naštěstí dojít nemělo. I přesto ale tato událost rezonuje celou obcí. 

Dům v Bolaticích, ve kterém došlo k výbuchu.
Byl to šok! Výbuch u hřiště v Bolaticích ničil nejen auta, prý nešlo o náhodu

„Občany to zasáhlo hodně, všichni se vylekali, protože výbuch byl tak silný, že to slyšeli i lidé několik stovek metrů daleko, vlastně v celých Bolaticích. Dokonce někdo říkal, že explozi slyšel snad i v sousední Chuchelné. Pro mnohé to byl šok i v tom smyslu, že se nakonec zjišťuje, že to bylo úmyslné odpálení bomby. Myslím, že ještě teď si to lidé vykládají, že k něčemu takovému v Bolaticích došlo. To nikdo nečekal, ani já. Doufám, že policisté pachatele brzy vyhledají,“ nechal se slyšet bolatický starosta Herbert Pavera.

V domě, kde byla nálož nastražená, bydlí občan polské národnosti se svou českou partnerkou. Podle informací Deníku nejdříve policisté pracovali s verzí pojišťovacího podvodu. Nyní se už i v obci hovoří o tom, že bomba měla být součástí plánu ohledně vyřizování účtů mezi podnikateli. Policie to ale blíže komentovat nechtěla. 

„Stále platí, že kriminalisté prověřují rovněž verzi, že výbuch nezjištěné předmětu způsobila neznámá osoba. S ohledem na množství otazníků a charakter události by byl v této chvíli komentář k možnému motivu jednání neznámého pachatele spekulací. Na zjištění konkrétnějších skutečností k samotné explozi pracují také specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství, kteří vyhodnocují zajištěné stopy. Bude dále zažádáno o vypracování znaleckých posudků z více kriminalistických oborů, přičemž pro práci těchto odborníků je samozřejmě zapotřebí delší časové dotace. Potřebný čas si vyžádá také analýza informací zjištěných od svědků.,“ sdělila s tím, že kriminalisté věc prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení.

Ilustrační foto.
Pacienti s koronavirem zahltili nemocnici v Havířově, pomoci má i Opava

Poškozený má nyní mít i policejní ochranu. „A v minulosti měl pracovat pro polskou vládu,“ řekl deníku člověk znalý prostředí. Starosta Bolatic Herbert Pavera míní, že poškozená rodina a jejich blízcí rozhodně patří v Bolaticích ke slušným. „Jde o zcela normální rodinu. Ale znáte to, nikdy člověk neví, do čeho se zamotá a nečekal jsem, že to dojde tak daleko, že se dostane na nějaké vyřizování účtů a podobně.“

Na místě zasahovali mimo jiné i policisté z extremistického oddělení. Herbert Pavera, který je také senátorem, bydlí ve vedlejší ulici. On sám vylučuje, že by se mělo jednat o „nepovedený“ útok na jeho osobu. „Vůbec mě to nenapadlo, určitě ne. Samozřejmě při takových věcech, kdy vybuchne nástražná výbušnina, se nesmí nic podcenit. Proto tam tito specialisté byli. Myslím, že policie odvedla skvělou práci, moc jim děkuji, že se o vše zajímají a věřím, že i naši občané jim pomohou ve vypátrání pachatele či pachatelů,“ dodal Herbert Pavera. 

V Bělském lese došlo dne 9.7.2020 k vraždě ženy, 10. července 2020 v Ostravě.
V Bělském lese nevraždil maniak, muž z Ostravy zabil známou zřejmě v hádce