Pět dní se potil na jednom z nejtěžších světových závodů horských kol jen proto, aby prostřednictvím dárcovské výzvy vybral pro organizaci Lékaři bez hranic co nejvíc peněz.

Na trase přes Východní Timor našlapal v 35 až 40 stupních horka s převýšením přes 10 tisíc metrů téměř 450 kilometrů. Výsledky výzvy a fotoreportáž ze závodu průběžně zveřejňoval na svém facebookovém profilu a motivoval lidi k dalším příspěvkům.

„Závod byl docela těžký hlavně podmínkami, za kterých se jel. Kamenitý a prašný terén, velké převýšení, prudké kopce, extrémní horko, v noci zima, málo spánku, časový posun. Do cíle nás dojela méně než polovina, ale každá minuta stála za to. Byl to úžasný zážitek,“ popisuje Opavan Ondřej Šimetka své zážitky.

Ilustrační fotografie.
Chataři z Opavska: plné ruce práce a boj se zloději

MARATON V NEW YORKU

Východní Timor si rozhodně nevybral jen náhodou. Právě tam totiž v roce 1999 odjel na svoji první misi, kterou odstartoval mnohaletou zahájil s Lékaři bez hranic. S touto i jinými organizacemi absolvoval šest misí, tedy celkem asi pět let svého života. 

Před třemi lety zorganizoval první dárcovskou výzvu, v jejímž rámci běžel v New Yorku maraton a pro Lékaře bez hranic se mu podařilo vybrat 180 tisíc korun. Výborná odezva ho poslala do podobné výzvy znovu a absolvoval ji závodem na kole. Vybraná částka představovala pro Lékaře bez hranic dalších 131 800 korun.

Přehlídka v kostele sv. Václava v Opavě.
OBRAZEM: Co nabídl uplynulý týden v regionu? Prohlédněte si fotogalerie

Náročná profese i rodina jsou faktory, pro které přednosta gynekologicko-porodnické kliniky ostravské fakultní nemocnice už na mise nejezdí. Humanitárním organizacím však stále pomáhá dalšími dárcovskými výzvami.

„Práce pro Lékaře bez hranic a jiné organizace mi zcela jistě otevřela oči, ukázala složitost světa, co je a co není podstatné. Obohatila mě i z profesního hlediska. Bylo to nesmírně zajímavé období, ze kterého čerpám dodnes,“ vyznává se Ondřej Šimetka.

Malému chlapci dělá Hana Gebauerová náhradní babičku.
Opavanka Hana Gebauerová nahrazuje malému chlapci babičku