Zákaz návštěv platil od počátku září, když byl v domově potvrzen výskyt parazita zákožky svrabové. Nákaza se rozšířila vinou pozdního podchycení a tím i zahájení účinných protiepidemiologických opatření.

Od 7. září dohlíželi na léčbu nemocných a dodržování nařízených opatření krajští hygienici.

Proběhlo přeléčení nemocných a desinfekce domova, včetně oblečení. Vzhledem k delší inkubační době není vyloučeno, že se ještě nějaký nemocný neobjeví. Rozhodně to však nemůže být v takovém rozsahu, jako na počátku září,“ řekla Deníku vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice v Ostravě Lenka Pětvaldská.

Díky zlepšené situaci v domově ruší zákaz návštěv.

„V našem domově byli všichni klienti i personál preventivně přeléčeni. Od přeléčení a zavedení dalších přísných opatření nemáme žádný nový případ nákazy. Dnes tedy bude v GrandParku odvolán zákaz návštěv, domov se postupně vrací opět i k aktivizačním programům pro klienty,“ uvedla v pondělí mluvčí domova Věra Breiová.

Vedení domova také ocenilo přístup zaměstnanců.

„Velké ocenění a poděkování si zaslouží všichni zaměstnanci našeho domova, kteří vynaložili obrovské nasazení ke zvládnutí nelehké situace. Kromě běžných povinností péče o seniory museli zvládnout i velké množství úkonů spojených s přeléčením všech klientů a dalšími nastavenými opatřeními. Velkou oporou byla i naše praktická lékařka MUDr. Dagmar Kusáková, která věnovala v tomto období našim klientům mnoho hodin nad rámec svého úvazku. Je to zkušená lékařka, která ví, jak křehcí jsou staří lidé. Nespokojila se proto s nastavením plošné léčby, ale každému klientovi individuálně předepisovala takové postupy, aby byly v souvislosti s jeho zdravotním stavem co nejšetrnější,“ popisuje ředitelka havířovského GrandParku Renata Vávrová.

Domov seniorů GradPark v Havířově.
Domov zatajil svrab před nemocnicí, které hrozilo zavlečení nákazy
Domov seniorů GradPark v Havířově.
Soukromý domov seniorů je zamořen svrabem