Stále se mnozí nemohou vzpamatovat ze ztráty tak velké cennosti, jakým dřevěný kostel v Gutech byl. A to dokonce ani pan farář. Přesto se už před desátou hodinou začali lidé scházet před křížem s modlitbou na rtech nejen za shořelý kostel, ale také za možné viníky, kteří momentálně sedí ve vazbě. Samotná mše započala v jedenáct hodin a za doprovodu místního sboru trvala necelou hodinu a půl.

Podezřelí ze zapálení historického kostela v Gutech u Třince.
Soud uvalil vazbu na dva mladíky podezřelé z podpálení kostela v Gutech

SLZY A VZPOMÍNKY

Atmosféra ve vzduchu byla přeci jen dostatečně hustá. Nešlo si nevšimnout, jak mnozí potlačují nebo dokonce opravdu pláčou. „Měl jsem zde svatbu před 45 lety,“ uvedl jeden z návštěvníků. „Také jsem se zde ženil a dokonce jsem tu i ministroval,“ uvedl muž žijící v Třinci. „Myslím, že to ještě lidem nedochází, ani mně a ani farníkům. Je k tomu potřeba čas, potřeba jít do hloubky. Nechci se zabývat tím, co se stalo. Modlím se za ty lidi, kteří to udělali,“ zmínil se k těžkosti přijmout fakt, že kostelík již není součástí farnosti, místní farář Kazimierz Plachta.

SHOŘENÍ KOSTELA NENÍ TRAGÉDIE

Pro mnohé je shoření kostela opravdovou tragédií. Otec Plachta však má na věc jiný názor. „To, co se stalo, to není tragédie, je to veliká bolestná zkouška, zkouška pro naši víru, naděje a lásky. Kříž, který zůstal, je znamení naděje, z tohoto popele je pán schopen vzkřísit dobro,“ věří farář.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech lehl 2. 8. 2017 popelem.
Kriminálka odhalila dva podezřelé z podpálení historického kostela v Gutech

SETRVÁNÍ KŘÍŽE JE ZÁZRAK

Vysvětlení, jak to, že kříž stojící v těsné blízkosti kostela, přežil, se bude hledat opravdu těžce. Otec Plachta ale má jasno. „Zázrak, zázrak. Ten kříž měl shořet, byl jen pár centimetrů. Vždyť i zvon byl roztavený,“ podivuje se nad nevysvětlitelnou situací Plachta. Kříž ale absolutně nedotčen nezůstal, tělo Ježíše Krista na kříži bylo z jedné strany ohořelé, stejně jako zadní stana kříže.

Požár dřevěného kostela v Gutech 2. 8. 2017.
Historicky cenný dřevěný kostel v Třinci-Gutech lehl popelem při nočním požáru

BOHOSLUŽBY BUDOU V GUTECH I NADÁLE

I když výstavba nového kostelíka je teprve v teoretické části, v Gutech budou slavit nedělní bohoslužby i nadále. Z biskupství přišel návrh k využívání jiného gutského křesťanského, ale za to evangelického, kostela. Farář Plachta však spíš navrhl, jestli by se poblíž shořelého dřevěného kostelíku nedal vystavět veliký stan, kam by se věřící mohli při nepřízní počasí schovat.

MÍSTO REPLIKY OBNOVA PAMÁTKOVÉ STAVBY

Už po dobu mše se farář Plachta, který samozřejmě mši celebroval, zmínil, že je v plánu na místě vybudovat repliku, ale obnovit památkovou stavbu.

„Dnes se mám setkat s architektem, který má připravit projekt nového kostelíku. Ale pozor, nejedná se o repliku, nýbrž obnova památkové stavby. Replika by byla neúctou k umělcům, kteří vytvořili shořelá díla před tolika lety,“ vysvětlil kněz Plachta.

Než se ale vůbec se stavbou kostelíka započne, je potřeba místo odklidit, a to není jen tak. Každý trám se musí označit a pečlivě uschovat, aby ho mohl zkoumat památkový ústav. Přesto by se v novém kostelíku pár cenností, které se z dřevěného kostelíku podařilo zachránit, měly objevit.

„Před půl rokem jsem dostal k šedesátinám zlatý ornát. Pár jsem jich odvezl na faru do Střítěže. Díky tomu se zlatý ornát uchoval. Dále zůstaly nedopálené paškály, které jsem před třemi týdny odvezl do kostela v Ropici. Dnes paškály z roku 2012 a roku 2014, posloužily k této mši jako svíce na oltář. Dochovala se také památka, která je v muzeu ve Frýdku. Budeme se snažit, aby socha světce byla umístěna v novém kostelíku. Také máme památkový kalich na území naši farnosti, který zde bude sloužit,“ oznámil přeživší památky z Gutů samotný farář.

Následky požáru dřevěného kostela v Gutech.
Hořící kostely: Za necelý rok na třech místech v pohraničí!

MIZÉRIE BEZPEČNOSTNÍCH SLOŽEK

Pan farář Plachta sice poděkoval všem a to i policistům, následně ale bezpečnostní složky zkritizoval. Farář Plachta si postěžoval na to, jak funguje, respektive spíše nefunguje organizace bezpečnostních složek při opravdu krizové situaci.

Policisté prý na místě zásahu nevěděli co dělat, hasiči byli v nedohlednu a nakonec vše završila špatná interní komunikace třinecké městské policie, která dané místo hlídá a k hrobům nevpustí ani kněze. Přitom veškeré trosky kostela jsou oplocené.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech lehl 2. 8. 2017 popelem.
Slzy a zmar: kostelík v Gutech schvátily plameny
Zdroj: Youtube