Na dobrovolnickém workcampu v pivovaru byla nejčastěji slyšet angličtina. Jde o první společný mezinárodní projekt Spolku pro obnovu pivovaru Janovice a INEXu - Sdružení dobrovolných aktivit.

Velká výzva: zase uvařit pivo

Pivovar Janovice měl kapacitu 10 000 hektolitrů piva ročně. Harrachové ho vlastnili do roku 1937, poté byl prodán rodu Rosty-Forgách. Druhá světová válka výrobu piva zastavila. V letech 1945 a 1946 ještě proběhl pokus obnovit vaření piva v Janovicích, nicméně po válce se tu uvařilo jen něco kolem dvou tisíc hektolitrů.

V létě 1946 janovické varny definitivně vychladly.Spolek pro obnovu pivovaru vznikl loni díky skupině nadšenců, která roku 2018 převzala chátrající objekt se záměrem památku zachránit a opět jí vdechnout život. Základem by měla být nabídka ubytování, kulturních, vzdělávacích a společenských akcí, ale velkým přáním majitelů je aspoň zčásti vrátit pivovaru jeho původní účel a po více než 70 letech zde opět vařit pivo.

Dobrovolníky pochválil i starosta

Při organizování workcampu je základem zasvětit dobrovolníky do historie pivovaru a do plánů na jeho obnovu, aby měli dobrý pocit, když svou prací pomáhají uchovat důležité hodnoty pro budoucí generace.

„Dobrovolníky nejvíc je potěšilo, když se večer za námi zastavil starosta Rýmařova. Poděkoval jim, že dělají záslužnou práci a povzbudil je, aby sem jezdili i v příštích letech,“ uvedl Jakub Kříž, předseda Spolku pro obnovu pivovaru Janovice.

Dobrovolnická klubovna a ubytování

Dobrovolníci se věnovali vyklízení prostor, likvidovali nežádoucí náletové dřeviny, hoblovali trámy, malovali stěny a odváželi stavební suť i odpad, který zde za desítky let nashromáždili předchozí uživatelé.

„Pokračujeme v rekonstrukci ubytovacích prostor, aby lidé, kteří nám přijedou pomáhat, měli určitý komfort, sociálku a zázemí. Původně tu byly sklady a bytová jednotka, ale my jsme se rozhodli pojmout celé patro jako dobrovolnickou klubovnu plus zázemí pro noclehy. Zázemí pro lidi, kteří za svou práci nechtějí nic jiného, než jednoduché ubytování a zážitky,“ doplnil Jakub Kříž s tím, že podstatou workcampu je správně vybalancovaný poměr mezi prací, zážitky, poznáváním daného místa a pochopením podstaty projektu, na kterém se podílí.

Dobrovolnickou práci doplňuje zážitkový program a poznávání okolí. Hosté na Rýmařovsku například navštívili biofarmu Hořák, která ve své kategorii patří k nejlepším, aby dobrobolnictví mělo přesah do agroturistiky, ekologie a objevování lokálních produktů.

Kromě komentovaných prohlídek pivovaru, návštěv přilehlého státního zámku a různých exkurzí bylo pro mezinárodní tým velmi poučné promítání Pelíšků, které o Češích vypovídají více, než mnohé dokumenty.Nezisková organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit se mezinárodním dobrovolnictvím zabývá již od roku 1991. Vysílá české dobrovolníky na zahraniční projekty a naopak je branou k českým aktivitám, které INEX organizuje nebo zaštiťuje. Postará se dobrovolníkům o komunikaci, papírování i pojištění.

Po České republice nabízí desítky podobných projektů. Převážně se jedná o nabídku workcampů pro studenty na prázdninách, ale existuje také rodinné dobrovolnictví, které je vlastně tipem na levnou, zajímavou a užitečnou zahraniční dovolenou.

K TÉMATU

Majitelé pivovaru Janovice v průběhu času

Šimon Eder ze ŠtávniceLorenc Eder ze Štávnice
Volf Dětřich Hofman z Grynpychlu
Marie Alžběta hrabě Dietrichsteinová z Grynpychlu
Zikmund hrabě z Dietrichsteinu
Arnoštka hrabě z Dietrichsteina
Ferdinand Bonaventura hrabě Harrach
Arnošt Quido hrabě Harrach
Jan hrabě Harrach
František Arnošt hrabě Harrach
Alfred Karel hrabě Harrach
František Alfred hrabě Harrach
Anna Maria hraběnka Rosty-Forgách
Velkoněmecká říše
Anna Maria hraběnka Rosty-Forgách
národní správa Československý stát
Katr
Zdeněk Strandel, Jakub Kříž, Přemysl Košut