„Ze zakouřené stáje zachránili celkem tři koně a dva poníky, které odvedli do bezpečí. Na odvětrání vnitřních prostor použili po uhašení ohně přetlakový ventilátor. V jezdeckém klubu se samo vznítilo uskladněné seno v budově, kde se zároveň nacházejí stáje s koňmi,“ popisoval průběh čtvrtečního cvičení tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Oheň ohlásil zaměstnanec na tísňovou linku 150. Chovatelé totiž kvůli silnému zakouření stájí nedokázali koně odvést ven. Vyčkat tak museli až do příjezdu hasičů.

Na místo dorazila čtyři vozidla z opavské stanice, nechyběl ani automobilový žebřík AZ 37 MB Metz.

„Hasiči při průzkumu v dýchacích přístrojích objevili uvnitř stájí „pouze“ živá zvířata, naštěstí žádného zraněného chovatele. Krásné koně a poníky co nejrychleji vyvedli z hustého kouře. Požár uhasili jedním vodním proudem C. Budovu hasiči vyvětrali přirozeným způsobem a přetlakovým ventilátorem,“ připojil Petr Kůdela s tím, že cílem celé akce bylo procvičit základní návyky a prohloubit zkušenosti při zásahu s evakuací a záchranou zvířat.

Otestována byla i spolupráce zasahujících hasičů se zaměstnanci jezdeckého klubu.

Hasičské cvičení proběhlo v jezdeckém klubu, který se nachází v opavské městské části Kateřinky.Zdroj: HZS Moravskoslezského krajeHasičské cvičení proběhlo v jezdeckém klubu, který se nachází v opavské městské části Kateřinky.Autor: HZS Moravskoslezského kraje

Petr Czudek - Ilustrační foto.
Petr Czudek: Ligu mistrů bych nevnímal negativně, byla o zkušenostech
Knihovna Petra Bezruče nově disponuje modernějším systémem požární ochrany.
Knihy jsou v bezpečí. Knihovna vylepšila systém požární ochrany