Přestože město nechává vpusti pro odvod dešťové vody pravidelně čistit, při prudkých lijácích se víka rychle zanesou splaveným materiálem. Sobotní krupobití k tomu přispělo i strhaným listím přímo ze stromů. V nižších místech se pak vytvářely laguny, ve kterých některá osobní auta uvízla. Pomohli až hasiči, kteří zanesená kanálová víka pročistili a voda pak odtekla. 

O bouřce s kupobitím psal Deník v článku: Krásné sobotní dopoledne vystřídaly odpolední bouřky s krupobitím

„Bouřka s krupobitím způsobila splavení nepořádku a sraženého listí a menších větví na chodníky, silnice a také na kanálové vpusti. Naši pracovníci místa postupně procházejí a čistí. S mechanizací pomáhají Technické služby," vysvětlil mistr veřejně prospěšných pracovníků Jiří Pavlica.

Čištění kanálových vpustí po bouřce.

Město teď chystá preventivní opatření. Týkat se budou lokalit, kde k zaplavování dochází nejčastěji. Jde například o podjezd pod železniční tratí, křižovatku Dlouhé třídy s Matuškovou a 1. máje nebo Karvinskou ulici u Technických služeb a několik dalších míst.

„V době, kdy meteorologové budou varovat před bouřkami a přívalovým deštěm, budeme do ulic vysílat hlídky z pracovníků veřejné služby, kteří dohlédnou na to, aby se kanálové vpusti nezanášely. Otevírat kanály nemůžeme, protože by se do nich mohly dostat rozměrnější věci, které by mohly kanalizaci ucpat a náprava byla komplikovaná a nákladná," řekla Iva Krpcová z odboru komunálních služeb havířovského magistrátu.

Pracovníci veřejné služby už byli o novince informováni. „Už máme vytvořené pohotovostní čety, které nastoupí do ulic v případě potřeby, tedy při hrozbě přívalových dešťů," potvrdil Pavlica.

Podívejte se, jak to někdy vypadá po přívalovém dešti na Dlouhé třídě u Jitřenky:

Zdroj: Youtube