Registrovat se mohou běžci už nyní, a jak upozorňují organizátoři, do 30. června za zvýhodněné startovné.

Závody se měly původně konat 21. října, kvůli volbám však byli organizátoři nuceni termín přesunout. „Z důvodu konání voleb do poslanecké sněmovny nám město nepovolilo pořádání letošní RESIDOMO Havířovské desítky v plánovaném termínu. Závod jsme proto přesunuli na sobotu 14. října, tedy o týden dříve. Novinkou letošního ročníku je partnerství se společností RESIDOMO. Ta založila nadační fond, ze kterého chtějí noví vlastníci společnosti podporovat mimo jiné i sport ve městě," informoval za organizátory Martin Kučera.

Závod nabídne veřejnosti hned několik kategorií. Přihlásit se mohou rodiče s dětmi, speciální trasa bude vytvořena i pro dříve narozené, tradiční se poběží také závod na 10 km, 5 km a štafeta. Zatímco trasa předchozích ročníků vedla z náměstí Republiky na Na Nábřeží, letos se poběží přímo v centru.

Trasa běhu Havířovské desítky 2017 v centru města. Zdroj: H10

„Letošní trasa povede středem města a po jeho hlavních ulicích, což slibuje neopakovatelnou atmosféru. Chtěli jsme vytvořit skutečně městský závod po vzoru velkých evropských měst a zviditelnit nejen centrum města, ale také místní krámky a prodejny, které centrum centrem dělají," uvádí Kučera, který věří, že jednou to bude v Havířově vypadat podobně jako na městských závodech v zahraničí, kde lidé fandí z oken, anebo mají podél trasy židličky a hlasitě povzbuzují.

Příjezd do cíle na letošním Manu si Horst Saiger užíval. Vyhrál Privateer championship.
Horst Saiger: Připadám si tady jako na prázdninách

„Havířov je líhní vynikajících sportovců, především z řad atletiky, ale také jiných sportovních odvětví. Mám obavu, že pokud se tady nezačne opět něco dít, tak slavných Havířovanů bude čím dál méně," vysvětluje Martin Kučera, který na závod pozval také atletické hvězdy z Havířova.

Běh podpoří Pavel Maslák, Šárka Kašpárková a Denisa Rosolová. Všichni tři jsou havířovští patrioti a návrat ke sportovní havířovské tradici vítají.

„Jsem rád, že organizátoři vrací běhání do Havířova, mého rodného města. Osobně jsem běžel nultý ročník ještě na atletickém oválu. Přesun trasy přímo do hlavních ulic je skvělým tahem. Věřím, že brzy zde bude nejen účast, ale i atmosféra, srovnatelná s běhy ve velkých evropských městech," říká havířovský rodák Pavel Maslák, který zvažuje i účast v hlavním závodě.

RESIDOMO Havířovská desítka bude mít i letos benefiční ráz. Stokoruna z každého startovného závodníka nad 15 let putuje na podporu boccistů.

Ilustrační foto.
Svatební pár Karvinského a Havířovského deníku: Hlasujte v 8. kole