První senoseč by měla proběhnout nejpozději do poloviny června, aby na loukách ještě stačila narůst druhá tráva, neboli otava. Na posekanou louku se ještě několik dní slétají dravci, protože vyplašené myši se nemají kam schovat a jsou snadnou kořistí. Káně lesní je známé také pod starším názvem myšilov. Lov dezorientovaných myší v pokosené trávě si káně vyloženě užívá.

Potkani šíří nemoci. Ilustrační foto.
Proti potkanům! SmVaK Ostrava odstartovaly v celém kraji Akci krysař

Minimálně polovina ulovených myší jsou hraboši. Jedno káně spořádá přes tři stovky hrabošů měsíčně, takže společně s dalšími dravci významně přispívá k regulaci přemnožené hraboší populace. Loni byla u několika uhynulých káňat prokázána otrava stutoxem, jedem na hraboše.

Zdroj: Youtube

Česká společnost ornitologická udělila káni lesní titul Ptáka roku 2021. Právě proto, že jde o našeho nejběžnějšího dravce, je významným pomocníkem zemědělců i sadařů v biologickém boji s hraboši. Ivan Mládek už před lety složil osvětový song Káně myšilov, aby si posluchači zapamatovali, že tito denní dravci loví jen za světla, ale po večerce si už hoví v hnízdě.