Součástí postupných oprav zámku v Kravařích byla plánovaná obnova hodin na průčelí této „barokní perly Slezska“, jak se zámku přezdívá. Replika hodin s pozlaceným ciferníkem se vyráběla už během letních prázdnin a nyní bylo dílo dokonáno. Parametry? Váha 35 kilogramů, průměr 172 centimetrů, instalace zabrala přibližně deset minut.

Podílela se na ni karvinská firma Zvonotec Jana Tralicha. Kromě instalace zajišťovala jeho společnost i samotnou výrobu hodin, jejichž povrch je vysoce odolný proti povětrnostním podmínkám i UV záření.

Halloween Party v bývalém Hotelu Palace, 30. října 2018 v Ostravě.
OBRAZEM: Bloody Halloween ovládl Hotel Palace v Ostravě
Tisková konference ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO), na snímku (ministr zdravotnictví) Adam Vojtěch.
Krize ve FNO: šlápl ministr Vojtěch opět vedle?

„Hodiny k zámku vždy neodmyslitelně patřily, bohužel byly zničeny požárem v roce 1937. Jsme rádi, že jsou opět na svém místě. Zatím neodbíjejí, ale není vyloučeno, že by se to do budoucna mohlo změnit. Vždy budou ukazovat přesný čas,“ uvedla kulturní referentka kravařského městského úřadu Lenka Kerlinová.

Hodiny na kravařském zámku už se roztikalyZdroj: Deník / Veronika Bernardová
Hodiny na kravařském zámku už se roztikaly. Foto: Deník/Veronika Bernardová

Motiv plynutí času je přitom na průčelí kravařského zámku připomenut hned několikrát. Právě hodinový ciferník drží figury antického boha času Chrona a personifikované pověsti Famy, která má v pozitivním slova smyslu dlouho odolávat zubu času.

Plynutí času připomínají i komorní reliéfy v okrouhlých medailonech nad okny prvního patra průčelí. Jdou tam zachyceny čtyři roční doby.

Rozhledna má mít přes 12 metrů.
Metry přibývají. Stěbořice budují novou rozhlednu