Poběží se ve třech nejoblíbenějších lokalitách – v Beskydech, Jeseníkách a na Pálavě. „Ta nejistota byla obrovská a tlak běžců začínal být enormní. Já ale nerad cokoli dopředu slibuji. Tím jsme si už v raných fázích seriálu prošli a takovou chybu už opakovat nebudu. K našim běžcům se prostě budeme chovat férově. V době, kdy ani naše vláda, která rozhoduje o celém dění v republice, neví, co bude příští týden, během kterého je navíc schopná své rozhodnutí několikrát změnit, tak vypouštět jakékoli zprávy veřejnosti a balamutit lidi možnými termíny, se moc omlouvám, ale upřímně říkám, že tohle dělat nebudeme,“ sdělil Pavel Zitta, ředitel seriálu Horská výzva s tím, že nyní již má jasně dané termíny pro letošní rok.

Horská výzva je oblíbený seriál závodů.Horská výzva je oblíbený seriál závodů.Zdroj: Patrik Pátek/PatRESS

„Jsem rád za to, že se lidé na Horskou výzvu těší a chápu rozhořčení běžců, že od nás neměli dostatek informací. Jenže my je neměli také. Nikdo nám nebyl schopný vydat stanovisko a stále se toho může ještě mnoho změnit, nicméně teď už věřím, že situace bude natolik stabilní, že se opravdu budeme moci potkat a závod si užít tak, jak jsme byli zvyklí,“ doplnil Zitta.

Už v loňském roce musela být oblíbená běžecká série citelně upravena a ani letos to nebude kvůli koronavirové situaci jiné. Běžci se potkají na třech zastávkách. Dvě budou plnohodnotné a třetí bude tradičně bonusová spojená s celkovým vyhlášením.

Pozůstatky zřejmě vypuštěných fekálií pod Lysou horou objevili místní. Ilustrační foto.
Pod Lysou někdo vypustil „hovnocuc“? Fekálie šokovaly chataře v Beskydech

Už na začátku července se milovníci běhu setkají v Beskydech (2. - 3. července), o měsíc později zamíří do Jeseníků (6. – 7. srpna). Závěrečná bonusová štace je naplánovaná na začátek října tradičně na Pálavě (9. října.), kde proběhne vyhlášení nejúspěšnějších běžců.

Předchozí, jubilejní 10. ročník Horské výzvy se musel obejít o celkové vyhodnocení. Účastníci ale sbírali body do toho letošního. Tentokrát se žádný ze závodů neškrtá – do konečného ranku vyhlášeného na Pálavě se budou započítávat dva závody loňské a dva letošní.

Horská výzva je oblíbený seriál závodů.Horská výzva je oblíbený seriál závodů.Zdroj: Patrik Pátek/PatRESS

„Celkové vyhlášení je spíš takovou třešničkou na dortu, která udělá pomyslnou tečku za snahou nás všech. A nepochybuji, že si ji zasloužíme! Moc bych si přál, aby to byl poslední takový rok plný nejistot, obav, ošklivého dohadování a nepříjemného napětí. Horská výzva tu byla vždy proto, aby se lidé bavili, aby měli motivaci se hýbat, být v přírodě a díky tomu i žít zdravěji a naplno. Nepochybuji, že to je i nejlepší cesta, jak úspěšně překonat podobné pandemie. Koneckonců ta energie, která je vždy cítit na každé zastávce, je toho důkazem a já už se na ni opět moc těším,“ dodal Pavel Zitta s tím, že termíny registrace budou spuštěny během června na webu horskavyzva.cz, na které je možné uplatnit i loňské dárkové poukazy.

11. ročník Horská výzva 2021

1. závod: Beskydy – Trojanovice (2. a 3. července)

2. závod: Jeseníky – Červenohorské sedlo (6. a 7. srpna)

3. bonusový závod + vyhlášení: Pálava – Mikulov (9. října)