Zkrátka dát si k pivu v restauraci či pivnici cigaretu patří v Česku minulosti. Zmírnění zákona po několikahodinové emotivní debatě minulý týden zavrhl Senát.

„Osobně vidím v protikuřáckém zákonu spíše pozitiva a pro jeho zmírnění jsem tak nehlasoval,“ řekl Deníku jeden ze senátorů z Karvinska, bohumínský starosta Petr Vícha.

NOVÉ TVÁŘE

Hostinští z našeho regionu nyní zažívají první zimu, kdy jejich hosté musí s cigaretou ven před podnik. Jak se ale zdá, dopady nejsou tak strašlivé, jak se původně očekávalo. „Někteří hosté, kteří byli od počátku tvrdě proti tomuto zákonu a brali jej jako omezení, přestali chodit už v době, kdy vešel v platnost. Musím ale říct, že nyní přicházejí lidé, kteří dříve do zakouřené restaurace cestu nenašli. Chodí posedět například i rodiny s dětmi, zvýšil se počet těch, kdo přijdou na jídlo, a předtím jim k tomu zakouřený prostor rovněž vadil,“ říká provozovatel restaurace Dělnický dům v Albrechticích Tomáš Križňanský.

Nové tváře vidí mezi svými hosty i provozovatel restaurace U Sudu v Karviné Petr Janko. „Je fakt, že ta stará parta štamgastů se roztrhala a někteří kvůli zákazu odmítají chodit. Všímám si ale i nových lidí. Samozřejmě u nás si vážíme každého hosta a je na nich, jak se rozhodnou. Hodnotit, nakolik se to promítne do tržeb a zda si lidé nakonec zvyknou, že s cigaretou musí ven, nebo bude celkový počet hostů menší, na to je stále příliš brzy,“ říká.

Oslovení hostinští se shodují v tom, že ve složení štamgastů jejich podniků nastaly změny. Čisté prostory restaurací ale mnozí z nich kvitují. Stejně tak i obsluha. Lidé, kteří se pod petici podepisovali, ale říkají, že jde také o osobní svobodu každého jedince.

Hostinští by se podle nich měli mít možnost sami rozhodnout, jaká pravidla si ve vlastních prostorech nastaví. Chtěli proto mimo jiné obnovit kuřácké prostory v restauracích nebo nechat na provozovatelích malých barů, pivnic či hospůdek, zda v nich kouření povolí. 

„No, je ale pravdou, že i kdyby se zákon zmírnil, sám bych se těžce rozhodoval, zda kouření opět povolit. Lidé zkrátka musí chodit ven a myslím si, že si už zvykli. A nezakouřená restaurace má i své výhody,“ řekl jeden z hostinských na Karvinsku.