Praktický výcvik zaměřený na problematiku záchrany osob na tekoucí vodě se konal v sobotu na řece Ostravici.

Zúčastnilo se ho pod dohledem profesionálů z HZS Moravskoslezského kraje šedesát dobrovolných hasičů z jednotek, které jsou předurčeny pro zásahy na vodě a čtyři kolegové z Polska. Cílem projektu je zlepšit přeshraniční připravenost na řešení mimořádných událostí a krizových situací na základě posílení spolupráce mezi všemi subjekty odpovědnými za bezpečnost.

Hasiči obsadili jez "U Žida" mezi Frýdkem-Místkem a Starým Městem a jez v Pržně.

Na prvním stanovišti hasiči cvičili ovládání raftu a speciálních nafukovacích záchranných saní RS5 a záchranné práce pomocí těchto prostředků. Trénovali i obrácení ve vodním toku. „Druhé stanoviště bylo zaměřeno na zásady vstupu do neznámé vody, plavání v tekoucí vodě a lanové techniky při jištění záchranářů,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák.

Další skupina hasičů cvičila budování lanového traverzu přes vodní tok, jeho překračování a vyhledávání osob z upoutaného plavidla.

„Poslední stanoviště bylo zaměřeno na záchranu osob pomocí házecího pytlíku, způsoby jeho použití a taktické zásady a postupy při řešení záchrany tímto způsobem,“ doplnil Jakub Kozák.

Den s IZS

Na závěr se všichni účastníci výcviku i lektoři sešli u vodní nádrže Olešná, kde proběhla prezentace záchranných prostředků Seabob a Mark III z vybavení HZS Moravskoslezského.

Na přítomnost hasičů na přehradě Olešná následně plynule navázala tradiční akce Den s Integrovaným záchranným systémem.

Krajští hasiči předvedli nejen svou techniku a vybavení, ale při dynamické ukázce na vodní hladině také postupy při záchraně z vody včetně součinnosti se zdravotnickou záchrannou službou, policisty i dalšími složkami IZS.

Ilustrační foto
Známí herci natáčeli film o domácím násilí na Čeladné
Zdroj: Youtube