"Přijďte si užít unikátní exponát - tekuté vidle. Jediné vidle, které si sami a dobrovolně vrazíte do krku. Pivovarský dům v Ostravě ho vaří jen dvakrát ročně jako svou vlajkovou loď, a to na na vidlikonoce a na Sv. Václava, patrona české země a pivovarníků. Výjimečně ho lze v Lichnově ochutnat u příležitosti 10 let existence Muzea vidlí," zvalo muzeum na Svatováclavské čepování.

Jan Gemela za vidločepem vyprávěl veselé historky o vidlích. Patří k nim také ta o sládkovi Pivovarského domu Ostrava Jiřím Štverkovi, který je prý tak líný, že se raději podepisuje J4, aby nemusel vypisovat všechna písmena ve jméně.

Koláčobraní v Zámeckém parku doplnilo divadlo a výstava zvířat.
Akce, která spojuje nejen sousedy. Pojďte na koláče do Města Albrechtic

"Jisté je, že když J4 navařil vymazlený vídeňský ležák, označil sudy zkratkou VID LE. Když na výčepu v pivnici HobitClub došlo pivo, domlouvali se číšníci s výčepním, kdo půjde narazit další VID LE. Zaslechli to štamgasti a už se lokálem neslo: dám si další Vidle! Vídeňský ležák vaří spousta minipivovarů, ale tekuté Vidle jen jeden," připomenul legendu o zrození tekutých Vidlí Jan Gemela.

Zvěst o tom, že v Pivovarském domu Ostrava čepují Vidle, jako první donesl do Muzea vidlí lichnovský lufťák Martin Lička přezdívaný Satan. Jan Gemela se vydal informace o pivu Vidle ověřit, a tak se v roce 2014 zrodilo partnerství mezi sládkem J4 a Muzeem vidlí v Lichnově, které trvá dodnes.

Primátor Hřib a prezident Zeman

Kromě degustace tekutých Vidlí na návštěvníky muzea čekaly také komentované prohlídky a vidlácký sport. "Zatím nic moc. To primátor Hřib házel vidlemi daleko lépe," komentoval Jan Gemela chabé výkony začátečníků. O prázdninách totiž zavítal do Muzea vidlí pražský primátor Zdeněk Hřib a hrdě se přihlásil ke svému vidláctví. Ukázalo se, že je talentovaný vrhač vidlí i vyjednavač.

Vladimír Kořínek v pátek 1. října v 18.30 hodin pořádá v Krnově přednášku s názvem Srí lanky, perla indického oceánu.
Krnovan na Srí Lance. Vybudoval turistický resort, zve tam na smažák i na slony

Vyjednal totiž v Lichnově pro všechny Pražany poloviční slevu na dobrovolné vstupné do Muzea vidlí. Tuto významnou událost zaznamenal a komentoval dokonce i prezident České republiky Miloš Zeman.

Prezident Zeman napsal v otevřeném dopise primátoru Hřibovi: „Nijak nesnižuji seznam Vašich politických úspěchů z období jara a léta roku 2021, mezi které soudě dle Vašich mediálních výstupů patří například vyjednání slevy na vstupné v Muzeu vidlí či nabídka bezplatných výpůjček růžových sdílených kol. Přesto Vás nyní jako hlava státu, které náleží dbát o dobro všech obyvatel naší země, vyzývám k okamžité nápravě dramatické situace v pražské dopravě,“ upozornil prezident Zeman primátora Hřiba, že nejen lichnovské vidle, ale také pražská doprava je v zájmu všech obyvatel naší země.