Jejich záměru dali v pondělí zelenou zastupitelé. Někteří se sice podivovali nad rychlostí, s jakou se kapela stala provozovatelem klubu, a že nebyla vyhlášena veřejná soutěž. Po vysvětlení, že kapela převzala pronájem od dlouhodobého provozovatele, který už dál nechtěl pokračovat, nakonec v hlasování vyslovili souhlas i s předloženým projektem na přístavbu objektu.

Jak si budoucnost klubu hudebníci představují, vysvětlil člen kapely Tomáš Kuluris.

„Je to tak, že my jsme v tomto klubu jako kapela Nebe vlastně vyrostli všichni. Od nějakých 14 let jsme ho navštěvovali pravidelně, protože je to jediné hudební místo v Havířově s tradicí. Tady na zastupitelstvu se řekla jedna velká pravda, že ten klub existuje 26 let. Dosavadní provozovatel ho měl posledních 18 let. Ale už je to taky starší pán, kterému se sice podařila spousta dobrých věcí, ale zároveň i jemu začaly docházet síly,“ řekl v průběhu zasedání zastupitelstva Kuluris a pokračoval s představením záměru provozování.

„Ten klub se potýkal poslední dva roky, možná tři roky, už s takovou vyčpělostí. Byl to problém, protože lidi tam přestali chodit. Celých těch 18 let tam nebylo investováno. Proto nás napadlo, že by bylo dobré, když nás Havířov nějakým způsobem podporoval v našem v růstu, teď se snažit něco vrátit Havířovu a snažit se něco vrátit něco mladým. Protože vlastně v Havířov se snaží pro malé to udělat strašnou spoustu, ale z mého pohledu a z našeho pohledu jako kapely to je jediné město které opravdu ortodoxně liberálně muzikantské a které dává prostor jakémukoliv umění a jakémukoliv umělci nějakým způsobem někam dál růst. A kdyby tohohle místa nebylo, tak by nebylo nás, tím pádem kdyby tohle toto místo zaniklo, tak je dost pravděpodobné, že nikdo další by se nedostal tam, kde my třeba. A to je důvod, proč to chceme udělat,“ uvedl s tím, že nastínil, co hudebníci v klubu zamýšlejí.

Zdroj: Youtube

„My jsme zpracovali celý materiál, který se skládá ze tří zásadních bodů. Převzetí mentálního nájemního vztahu. Udělání prvotní relativně drahé rekonstrukce momentálních prostor, které tam jsou. A do dvou let, a to je to, o čem jsme tady teďka jednali na zastupitelstvu, přistavět prostor 10 x 25 metrů, který zvětší celý klub z momentálně kapacity 100 lidí na kapacitu dejme tomu něco kolem 600 lidí. Protože v Havířově nyní není prostor, kromě Stolárny s kapacitou kolem 350 lidí, který by kapacitně pojmul tolik lidí, nejde dělat koncerty typu Chinaski, Xindl X a kapel, které tyhle prostory vyhledávají. Vzhledem k tomu, že se s těmito kapelami známe, že jsme často pod stejným vydavatelstvím, tak máme jinačí přístup k interpretům,“ popsal za kapelu Kuluris

Skupina Nebe navštívila dětské pacienty v Třinci.
Kapela Nebe obdarovala malé pacienty

Na řadě je rekonstrukce a pak přístavba.

„Ve chvíli, kdy projde první rekonstrukce, která bude od ledna cirka měsíc a půl, uděláme nějaký prvotní layout a už nastavíme nějaké procesy, co jak by mělo být a co jak bude vypadat, tak následně, pokud nám další zastupitelstvo schválí celkovou stavbu, podle vizuálu, který musíme dodat, tak bychom chtěli udělat přístavbu. Proč? Protože nejde jenom o tu kapacitu samotnou pro ty koncerty, ale i proto, že my věříme, že o doplnění tím, že tam budeme dělat bistro a tím, že se tam budeme pravidelně vyskytovat a tím, že to bude podnik, jaký tady zatím není, tak vytvoříme volnočasový prostor pro všechny mladé, střední generaci i staré lidi, kteří tam najdou obrovskou možnost vyžití. Protože vznikne v této chvíli posezení na střeše 10 x 25 metrů s výhledem do parku, který bude atraktivní jak ve dne, tak večer. A v té chvíli budeme mít klub, kde můžou být produkce na třech místech zároveň. Do 10 hodin na střeše, po celou dobu vevnitř a opět do 10 hodin před budovou samotnou, protože se to samo o sobě nekryje. V té chvíli jsme schopni dělat například minifestival,“ dodal Tomáš Kuluris.

Město je pro, protože klub už oživení potřeboval. „Tyto prostory, kde je už dlouhé roky funguje Jazz Club, jsou ve velmi špatném stavu a volají po rekonstrukci. Společnost, za kterou právě stojí členové kapely Nebe, chce tyto prostory zrekonstruovat na vlastní náklady a poté převést rekonstruované prostory do majetku města,“ řekla mluvčí havířovského magistrátu Jana Kriš.

Potkan na ulici - ilustrační snímek
V Havířově budou ve velkém hubit potkany. Ti už běhají i lidem pod nohama