Premiér Andrej Babiš na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU.

„Na základě jednoznačných důkazů získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů v areálu Vrbětice v roce 2014,“ uvedl Babiš.

Vladimír Hučín, bývalý zpravodajec BIS a válečný veterán třetího odboje
Muselo dojít k chybě, míní k Vrběticím někdejší zpravodajec BIS Vladimír Hučín

Tato zpráva způsobila doslova šok jak pro vedení Zlínského kraje, tak také pro starostu Vlachovic-Vrbětic Zdeňka Hověžáka.

„Nevím, jak bych to vůbec mohl komentovat. Napadají mě spíš takové otázky, proč by zrovna Vrbětice měly být pro Rusko natolik zajímavé,“ divil se starosta Vrbětic Zdeněk Hověžák v sobotu.

Jasno neměl ani o den později při cestě na úřad kraje. „Je divné, že se něco takového děje ve chvíli, kdy se připravuje cesta ministra vnitra do Ruska, doslova ze dne na den,“ komentoval mimo jiné.

Mít v obci zbraně, není nic příjemného

Situace není pro něj, ani po tak dlouhé době od samotných výbuchů, vůbec příjemná.

„Když zjistíte, že na území vaší obce se skladují zbraně a munice, které měly být použity ve válečném konfliktu, rozhodně to není příjemné zjištění,“ zdůraznil Zdeněk Hověžák.

Záběr na vybuchlý sklad číslo 12 ve vrbětickém areálu
Hledaní Rusové se u ostravské společnosti Imex Group neobjevili

Jaké budou další kroky v souvislosti s posledním vývojem, zatím netuší. „V tuto chvíle ještě nevíme, jakým směrem povedou,“ uzavřel starosta pro Deník v neděli.

Celou situaci zatím nechce vyhodnocovat ani Radek Ondruš, právní zástupce ostravské společnosti Imex Group, která měla ve Vrběticích uložen muniční materiál a zbraně.

„V současné době nemáme dostatek informací k tomu, abychom mohli tato prohlášení komentovat,“ uvedl na dotaz Deníku právní zástupce společnosti.

Okamžitá změna politické situace

Událost okamžitě změnila aktuální politickou situaci v zemi. Je jasné, že touto záležitostí utrpí česko-ruské vztahy. Z Česka bude vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb.

„Zemi musí opustit do 48 hodin,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

Již pět let probíhá zásah složek IZS po výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku.
Od výbuchů skladů zbrojařské firmy z Ostravy uplynulo pět let. Práce neskončily

Premiér Babiš připomenul, že exploze způsobily značné materiální škody a vyžádaly si evakuaci obyvatel z blízkých obcí.

Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu.

Babiš dodal, že Hamáček ho o případu informoval v pátek večer a o celé záležitosti byl o den později informován také prezident Miloš Zeman. „Prezident nám vyjádřil absolutní podporu,“ řekl premiér.

Prověřování příčin pokračuje

Prověřování příčin a okolností obou výbuchů muničních skladů ve Vrběticích nadále pokračuje. Informaci potvrdil Deníku dozorující státní zástupce Martin Malůš.

První sklad ve Vrběticích vybuchl během října 2014, další explodoval v prosinci téhož roku.
Hlučínský útvar ve Vrběticích zasahuje už téměř čtyři roky

„Poslední události v žádném případě neovlivnily ani nezastavily prověřování, které nadále probíhá,“ sdělil státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Brně.